Cosmos

Cosmosvzw

Locatie: Cosmos is vooral gekend als lokaal dienstencentrum in Kuregem, Anderlecht.

Activiteiten : Toch is het merendeel van de 22 werknemers aan de slag in het PIOW project. Doel is tewerkstellings- en opleidingskansen creëren voor deze medewerkers in een meertalige omgeving. Werkervaring wordt gecombineerd met een pakket aan externe opleidingen dat werknemers klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Zij die geen minimum kennis van het Nederlands hebben, gaan naar de Nederlandse les. Artikel 60 medewerkers (poets- en klusjesploeg) en DSP’ers (hulpkok) krijgen een ander programma aangeboden. Vooral dat van de DSP’ers oogt veeleisend: 110% motivatie om te slagen als kok in de horeca is vereist en de kandidaten moeten bereid zijn om buiten de werkuren school te volgen. De aspirant-koks volgen allemaal een opleiding aan de CERIA/COOVI. Gezien de verregaande investeringen in competenties en de hoge startvereisten mogen de excellente resultaten ook niet verbazen: de uitstroom in 2014 was erg goed: van de 12 medewerkers die uitstroomden vonden 7 werk, 1 begon als zelfstandige en 3 hebben een opleiding aangevat.

Le Restaurant Social 4 étoiles! Cosmos op youtube https://www.youtube.com/watch?v=1sKxRUeOs0E

Toch loopt het volgens Mark D’Hondt niet allemaal van een leien dakje: “Je moet groeien, je moet rendabel zijn én je moet mensen doorstromen. Je beperkte schaalgrootte maakt dat je als organisatie permanent onder druk staat. Na verloop van tijd sta je dan voor de keuze: ofwel groeien ofwel je schaal vergroten en met de buren gaan samenwerken.”

Cosmos investeert actief en doelgericht in het uitbreiden van haar schaal en zoekt aanknoping bij andere initiatieven in sociale economie. “We zitten teveel op eilandjes in Brussel – Iedereen kijkt naar de eigen navel. Dit kan je enkel doorprikken als je je eigen positie in vraag durft stellen – dan komen er meer kansen voor ontwikkeling. Onze organisatie is niet het belangrijkst, wel het produkt en de dienst.”
Hoopgevend is dat ook andere Sociale Economie projecten denken in de richting van meer dan intensief samenwerken.

“We zitten teveel op eilandjes in Brussel – Iedereen kijkt naar de eigen navel.” Mark D’Hondt

We moeten in onze sector meer uitgaan van onze eigen sterkte en competenties: “Wij kunnen zelf toch ook een bedrijf opstarten? We hebben talent te over, gewoon hier bij ons, in onze eigen sector: er lopen hier veel sterke mensen rond. Waarom zouden die niet ondernemen en bedrijven starten? Daar dient nadenken over schaalvergroting ook voor: dit moet kunnen leiden tot de creatie van een nieuw soort bedrijven.”

Jorezstraat_21_Anderlecht

“Met de aankoop van het mooie Bauhaus gebouw aan Clemenceau brengen we een reeks partners samen onder één dak. Het Dienstencentrum, Maks vzw en Samenlevingsopbouw en alle zelforganisaties uit het Excelsior gebouw.” Het is die kruisbestuiving die moet kunnen leiden tot sterkere organisaties, met een eigen patrimonium en concrete dagelijkse samenwerkingen. Samen sta je sterker.

Contact: Cosmos VZW – Dokter De Meersmanstraat 14 1070 Anderlecht – www.cosmosvzw.be/ – mark.dhondt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *