20 Jaar Beeldenstorm

Posted on Updated on

Locatie: Anderlecht, gevestigd in de voormalige school Marius Renard waar de creatieve ateliers zijn ondergebracht.

Team: Het team van Beeldenstorm bestaat uit gemiddeld 7,1 voltijdse equivalenten. In de praktijk betekent dit een 10–tal vaste medewerkers. Daaronder tellen we 5 geco’s. Er zijn 10 Artikel 60’ers.

Historiek: Op 10 oktober 2019 bestond Beeldenstorm exact 20 jaar. Dat werd uitbundig gevierd (zie foto’s). De organisatie werd destijds opgericht met hulp van de Gemeente Anderlecht. Beeldenstorm is vrijzinnig humanistisch en werkt samen met de koepelorganisatie UVV/deMens.nu.

Activiteiten: Wil via kunst en cultuur bijdragen aan de integratie in de samenleving, met specifieke aandacht voor kansarme milieus. Organiseert artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten. Men hanteert het Bauhaus-principe om door kruisbestuiving van verschillende artistieke disciplines en verschillende culturen vernieuwende producties te brengen. Professionele krachten leiden de activiteiten. Er is een atelier voor professionelen en één voor amateurs. Na een initiatieperiode bestaat de mogelijkheid dat de amateur doorschuift naar het professionele gezelschap. De meeste workshops zijn gratis. Sinds 2011 werkt iedere doelgroep of participant met vaste thema’s. Deze boeiende doorsnedes leiden tot een vernieuwende kijk op de omgeving.

Toelichting bij de verschillende activiteiten:

-decor en standenbouw, inrichting en onderhoud artistieke projecten: schildertechnieken, ceramiek, metaalbewerking, houtbewerking;

– verfraaiingsopdrachten en design in alle materialen;

– snit en naad, mode en toneelkostuum;

– toegepaste grafische technieken en uitgeverij, drukkerij en digitale beeldverwerking. Zo leren jongeren in begeleid wonen bijvoorbeeld via schilder- en tekenlessen, of gebruik van media om zichzelf uit te drukken. In de drukkerij is een doelgroepmedewerker actief die de stiel leert.

– realisatie en uitgeverij van audio- en videoproducties;

– het inrichten van creatieve ateliers, tentoonstellingen van bedrijvigheden rond podiumkunsten, toelevering van logistieke diensten aan de artistieke en de sociale sector;

– catering gelinkt aan artistieke bedrijvigheden. Beeldenstorm verwierf recent een beroepserkenning als traiteur.

Business model: erkend als PIOW. Er zijn tevens middelen uit het VGC- Stedenfonds en van VGC-onderwijs. Subsidies worden aangevuld met eigen inkomsten uit de verkoop van CD’s en tal van andere producten, zoals plantenklimrekken en prachtige zitbanken, versierd met ceramiek, die verkocht worden via de winkel.