Beeldenstorm

beeldenstorm-3
Beeldenstorm
beeldenstorm_logo
previous arrow
next arrow
Locatie

Anderlecht, gevestigd in de voormalige school Marius Renard waar de creatieve ateliers zijn ondergebracht.

Team

Dat bestaat uit gemiddeld 7,1 voltijdse equivalenten. In de praktijk betekent dit een 10–tal vaste medewerkers. Daaronder tellen we 5 geco’s. Er zijn 10 Artikel 60’ers.

Historiek

Op 10 oktober 2019 bestond Beeldenstorm exact 20 jaar. Dat werd uitbundig gevierd (zie foto’s). De organisatie werd destijds opgericht met hulp van de Gemeente Anderlecht. Beeldenstorm is vrijzinnig humanistisch en werkt samen met de koepelorganisatie UVV/deMens.nu.

Activiteiten

Wil via kunst en cultuur bijdragen aan de integratie in de samenleving, met specifieke aandacht voor kansarme milieus. Organiseert artistieke, kunsteducatieve en sociaaleconomische activiteiten. Men hanteert het Bauhaus-principe om door kruisbestuiving van verschillende artistieke disciplines en verschillende culturen vernieuwende producties te brengen. Professionele krachten leiden de activiteiten. Er is een atelier voor professionelen en één voor amateurs. Na een initiatieperiode bestaat de mogelijkheid dat de amateur doorschuift naar het professionele gezelschap. De meeste workshops zijn gratis. Sinds 2011 werkt iedere doelgroep of participant met vaste thema’s. Dit leidt tot een vernieuwende kijk op de omgeving. Toelichting: decor en standenbouw, inrichting en onderhoud artistieke projecten: schildertechnieken, ceramiek, metaalbewerking, houtbewerking; verfraaiingsopdrachten en design in alle materialen; snit en naad, mode en toneelkostuum; toegepaste grafische technieken en uitgeverij, drukkerij en digitale beeldverwerking. Zo leren jongeren in begeleid wonen via schilder- en tekenlessen, of gebruik van media om zichzelf uit te drukken. In de drukkerij is een doelgroep medewerker actief die de stiel leert. Realisatie en uitgeverij van audio- en videoproducties. Het inrichten van creatieve ateliers, tentoonstellingen van bedrijvigheden rond podiumkunsten, toelevering van logistieke diensten aan de artistieke en de sociale sector, catering gelinkt aan artistieke bedrijvigheden. Beeldenstorm verwierf een beroepserkenning als traiteur.

Business model

Erkend als inschakelingsonderneming. Er zijn tevens middelen uit het VGC- Stedenfonds en van VGC-onderwijs. Subsidies worden aangevuld met eigen inkomsten uit de verkoop van CD’s en andere producten, zoals plantenklimrekken en zitbanken, versierd met ceramiek, die verkocht worden via de winkel.