Dreigende afschaffing van sociaal akkoord NPAK-2000 lokt reACTIE uit.

De sociale partners trekken aan de alarmbel: meer dan 400 jobs in gevaar in de sector van de socio-professionele inschakeling. De organisaties FeBISP, FeBIO Tracé Brussel vzw, CNE, Setca/BBTK en CGSLB drukken hun ongerustheid uit over de mogelijke afschaffing van de enveloppe “coördinatie”, essentieel voor de overleving van 21 Franstalige en Nederlandstalige vzw’s. Met meer dan 400 werknemers, zijn die organisaties, bezig met de begeleiding van meer dan 10000 werkzoekenden in moeilijkheden. Urgente vraag : verlenging van de enveloppe voor 2024 en 2025. Wij eisen een onmiddellijke reactie van de regering en een oplossing.

Op 30 September stuurden we samen dit persbericht uit. Op 1 en 3 oktober 2024 verzamelde een afvaardiging van vertegenwoordigers van de sector voor het kabinet van Minister Clerfayt. Als gevolg was er 3 en 7 oktober overleg op het Kabinet Clerfayt/Vervoort dat loopt. In Bruzz verscheen op 3 oktober dit artikel over de actie van FeBIO en FeBISP.

Lees verder

De financiële moeilijkheden van Brussel en de gevolgen voor de social profit.

Minister van Begroting Gatz vroeg de verschillende Brusselse overheidsdiensten eind mei 2024 om een voorstel te onderzoeken voor een besparing van 10% op hun budget. Lees de eerste reactie van BRUXEO, de confederatie van de social profit op de aangekondigde besparingsintenties die een grote impact kunnen hebben op de tewerkstellingssteun en op de werking van Actiris.

De snoeiplannen zijn volgens BRUXEO en FeBIO een verkeerde strategische keuze.

Het zou gaan om 76 miljoen euro bij Actiris, lezen we in Le Soir op 18 juni. De lineaire besparingsintenties zijn een voortzetting van de politiek van de huidige regering. Men moet verder kijken dan het begrotingstekort. Wat is de totale becijferde sociale impact (banenverlies?) van deze theoretische besparingsoefening? Laten we intussen niet vergeten dat gerichte besparingensintenties of oplossingen van een heel andere aard mogelijk zijn. Er vond geen debat plaats. Besparingen die de kwetsbaren (werklozen en leefloners) en de sociale dienstverlening aan de bevolking ontzien zijn een optie! Tegen de Europese begrotingsnorm rijst meer en meer protest. Gerenommeerde economen zeggen dat de Belgische begrotingssituatie beheersbaar is en moet blijven. Doorgaan met investeren in de toekomstige economische ontwikkeling van de stad met al zijn bewoners (sociale keuzes en ecologische transitie) is wellicht belangrijker.

Lees verder

Een job voor elke Brusselaar met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werken moet meer lonen, in het politieke debat weerklinkt één bedrag: 500 euro.

Partijen zijn het erover eens dat werken meer moet lonen, maar de remedies verschillen sterk. Bijna altijd is er 500 euro verschil zeggen experts…Professor socio-economisch beleid Ive Marx en zijn collega’s berekenden voor verschillende gezinssituaties wat het maandelijks oplevert om te gaan werken in vergelijking met wanneer je een leefloon of langdurig een werkloosheidsuitkering krijgt. De studie ‘Progressieve tewerkstelling in diverse uitkeringsstelsels’, is verhelderend voor de analyse van het loonaspect, een vergelijking tussen inkomens bij werkloosheid en werkenden, rekening houdend met de degressieve uitkering van de werkloosheid.

Lees verder

Een job in de sociale economie haalt je niet automatisch uit armoede — Achtergrond — Sociaal.Net

Een job kan mensen uit de armoede tillen. Sociale economiebedrijven kunnen daarom een rol spelen in de strijd tegen armoede. Nieuw onderzoek legt bloot hoe ze dit vandaag doen en op welke manier hun impact nog groter zou kunnen zijn. Lees dit boeiend artikel integraal verder op sociaal.net.

FeBIO wijst erop dat deze hoopgevende onderzoeksresultaten in Brussel niet in dovemansoren mogen vallen. In het Brussels Gewest leeft immers in 2023 28 % van de bevolking onder de armoederisicogrens, tegenover 8 % in Vlaanderen en 15 % in Wallonië. De sociale ongelijkheden zijn er uitgesproken en versterkt door huisvestingsuitgaven…..Het Brussels Gewest herbergt veel mensen zonder papieren in België, ofwel minstens 50 000 mensen. Enkele indicatoren wijzen op een verslechtering van de Brusselse sociale situatie.  

Lees verder

Het traject van werklozen toegelaten na tewerkstelling bij de OCMW’s (artikel 60§7).

Deze spotlight studie van de RVA werpt zijn licht op een kleine populatie binnen de uitkeringsgerechtigde volledig werkloze werkzoekenden (UVW-WZ): de personen die zijn ingestroomd op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s (artikel 60§7 van de organieke OCMW-wet van 8 juli 1976). Dat zijn voormalig gerechtigden op maatschappelijke integratie of op maatschappelijke financiële steun die door de OCMW’s tewerkgesteld zijn en die op basis daarvan recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Het gaat om werkervaring op maat gericht op een positieve sociale transitie.  De leefloongerechtigde kan na een traject o.b.v. de geleverde sociale bijdragen echter instromen in het stelsel van werkloosheidsuitkeringen, wat een belangrijke stap is om armoede te bestrijden. Als uitkeringsgerechtigde werkloze zet hij/zij zijn activeringstraject bovendien voort, al dan niet in het kader van specifieke activeringsprogramma’s. De  beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt is immers een voorwaarde voor het recht op de werkloosheidsuitkering.

Lees verder

Lid in de kijker

7/2/2024

Klik op de link voor het portret van de organisatie of scroll onderaan door. Je vindt een korte historiek, overzicht van de activiteiten, het team (functieprofielen doelgroep medewerkers) en een omschrijving van het businessmodel.

Intec Brussel

LOCATIES

INTEC BRUSSEL bevindt zich in centrum Brussel op het Rouppeplein 16. Het opleidingscentrum bevindt zich op loopafstand van het station van Brussel Zuid en Brussel Centraal en van metrostation Anneessens. INTEC BRUSSEL deelt het gebouw met het Centrum voor Volwassenenonderwijs Lethas en de Leerwinkel Brussel. Sinds 2024 gaan enkele opleidingen door in Digital City (Oudergem).

Lees verder