Het Vlaams regeerakkoord is bekend.
Het is een absolute prioriteit om 80% en meer van de Vlaamse werkzaamheidsgraad te bereiken: dus méér mensen aan het werk en een hogere productiviteit. Daarvoor zijn er 4 pijlers: Versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven. Talenten verder ontwikkelen om onze productiviteit te verhogen en de loopbaan te versterken. Inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé. Interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie als sluitstuk.
VDAB moet performanter met het accent op activering van niet zelfredzame werkzoekenden. Afslanking en vereenvoudiging in taken van VDAB. Beroepsopleiding en loopbaanbegeleiding gaat bij voorkeur naar publieke of private spelers. Er is kwaliteitsbewaking door VDAB. IBO en werkplekleren moet beter aansluiten op de krappe arbeidsmarkt. Versterking van de sociale economie ( met extra 30 miljoen euro voor minstens 1000 extra jobs in sociale economie, dat is goed nieuws) en een betere wisselwerking met de reguliere economie: veel aandacht dus voor de tewerkstellingskansen van Vlamingen met een arbeidsbeperking.
In Brussel nog geen regering. Maar het gaat stilaan over inhoud.
De gelekte kadernota van de Nederlandstalige partijen in november vermeldt “vereenvoudigen en efficiënter organiseren van het Brusselse bestuur”. Met een fusie van de negentien gemeenten (OCMW’s?), die dan opgaan in het gewest. Voor werkgelegenheid wil men inzetten op opleiding, maar ook “op de erkenning van buitenlandse diploma’s, in het bijzonder voor knelpuntberoepen” en men wil de tweetaligheid versterken… Demir’s absolute prioriteit als minister van Onderwijs is Nederlands, Nederlands, Nederlands. Dit mantra weerklinkt al bij VDAB en Actiris in Brussel. De formateurs Elke Van den Brandt en David Leisterh zijn er nog niet.
Werk moet voor FeBIO in Brussel een topprioriteit zijn voor de nieuwe Brusselse regering!
FeBIO schrijft hierover in december een brief naar de Vlaamse partijen in Brussel. Vooral de werkzaamheidsgraad voor kortgeschoolden (44,7%), middengeschoolden (65,7%) en personen buiten de EU27 (57,9%) ligt laag in Brussel, cf. cijfers van het Steunpunt werk, Statbel 2024. Om die op te krikken is meer duurzaam werk nodig. Investeren in werk en leren op de werkvloer in de sociale economie biedt hiervoor uitgelezen kansen.
Het laatste sociale vangnet, de OCMW’s staat bovendien onder immense druk. Dat staat ook inschakeling en activering in de weg.
Het voorstel van een nieuwe federale regering om de duur van de werkloosheid tot 2 jaar te beperken, riskeert het Brussels sociaal vangnet van OCMW’s en gemeenten te doen exploderen in volle vlucht. Dat de situatie kritiek is bleek uit de Panorama-uitzending van VRT, OCMW op drift over het OCMW-Anderlecht.
‘Bovendien voelen de assistenten zich in alle chaos vooral ook mislukt in hun job. “Mijn doel is dat mensen hun situatie kunnen veranderen, dat ze niet meer bij het OCMW moeten blijven. Als maatschappelijk assistent is dat mijn rol.” “Mensen moeten opstaan en werk zoeken, een taal leren, op zoek gaan naar een opleiding. Maar mensen willen dat niet, dus dan heb ik het gevoel dat ik mijn werk niet doe. Ik ben bijna een bankier geworden. Ik doe mijn werk als maatschappelijk assistent niet.”
VRT-Panorama, OCMW op drift, 19 november 2024.
Fraude met uitkeringen van leeflonen kwam naar boven in de Pano-reportage en men wees terecht op het gebrek aan controle. Daarnaast kwamen de werkoverlast en surrealistische werkomstandigheden van de maatschappelijk assistenten, de nefaste politisering, de hiërarchie, de chaos binnen het OCMW Anderlecht, uitgebreid aan bod.
Veel zwakkeren verliezen het recht op leefloon ten onrechte temidden van al dit tumult. Massa’s mensen nemen het recht op een leefloon gewoon niet op. Waarom ? Hoeveel mensen die recht hebben op hulp, worden eigenlijk niet geholpen? Is het normaal dat er zoveel jongeren met een leefloon zijn? Brussel kan de problemen van migratie, asiel, dakloosheid…niet alleen aan. Worden de lasten wel goed verdeeld? De SPI-dienst van het OCMW-Anderlecht doet ondanks alles uitstekend werk om mensen na een traject Artikel 60 aan werk te helpen. FeBIO riep de journalisten van BRUZZ op om dieper te graven en alle invalshoeken te belichten.