Koken kost meer geld
Enkele buurtrestaurants van Brusselse Lokale Dienstencentra zoals De Welvaartkapoen en Wijkhuis Chambèry signaleren dat ze moeilijker aan voedseloverschotten van winkels zoals Delhaize raken. Ze deden daar al lang beroep op. De budgetten zijn krap en alles inkopen lukt niet. Vooral in 2023 stegen de prijzen voor levensmiddelen zeer sterk (+12,7%) volgens het Prijzenobservatorium. Restaurants die zich op een minder koopkrachtig publiek met veel ouderen en afhankelijken richten, kunnen de prijzen niet veel duurder maken. Sommigen verhoogden bijvoorbeeld drankprijzen. De gedifferentieerde prijzen vallen lager uit voor senioren, studenten, werklozen en mensen met een leefloon…
Op de Adviesraad Sociaal Ondernemen stellen we in 2023 en 2024 vast dat meer sociale ondernemingen actief in de horeca (ook sociale kruideniers) het moeilijk hebben. Ondernemingen laten verlies zien en niet enkel langs Nederlandstalige kant. BRUSOC analyseert de dossiers. Economische leefbaarheid is één van de voorwaarden waaraan men binnen het mandaat inschakeling moet voldoen. Men stelt bijvoorbeeld vast dat als men erin slaagt de omzet te verhogen, dat de winst niet noodzakelijk genoeg stijgt. Dat komt door andere stijgende kosten, (personeel, energie…). Het kan een aanwijzing zijn dat de business modellen onder druk staan.
FeBIO pleit voor een sluitender financiering en verdere analyse. Gezonde voeding is een belangrijke preventiefactor. Als de klanten de maaltijden niet meer kunnen betalen en een stijging van één of twee euro’s is soms te veel, haken ze af. Preventie is gemeenschapsbevoegdheid, ziekte-uitgaven zijn federaal. De minister van werk moet welzijn niet financieren. Maar de puzzel van de financiering uit verschillende beleidshoeken moet wel blijven kloppen!
Lees verder →