Reductie van de duur werkloosheidsvergoeding, etc… Wie is in Brussel de pineut? Welke impact voor inschakelingsondernemingen?

Volgens een studie 1van Vivalis zou 32% van deze 24.700 potentieel uitgeslotenen in het Brusselse Gewest een leefloon ontvangen van het OCMW, 21% zou een job hebben gevonden, 5% zou terugvallen op een ziekte- of invaliditeitsuitkering en 42% (10.240 personen) zou zonder eigen inkomen (uit de sociale zekerheid) vallen tijdens de eerste 6 maanden na hun uitsluiting (als men 55-plussers buiten beschouwing laat).

De gevolgen van de reductie van de werkloosheid tot 2 jaar verontrusten. Van alle potentieel uitgesloten werklozen in België zou een derde van zij die een leefloon ontvangen en een derde van zij die zonder eigen inkomen vallen in de hoofdstad wonen en dit terwijl de Brusselse bevolking slechts een tiende van de totale bevolking van het land uitmaakt. Er is een verhoogd risico op toenemende armoede onder een al kwetsbare bevolkingsgroep.

Meer inactieven2 en leefloners 

Wie zijn de 21% verondersteld binnen 6 maanden werk te vinden ? Hoe zit het met de profielkenmerken (leeftijd, geslacht, scholingsniveau, gezinssituatie, origine, taalkennis…) van die subgroepen. Gaat het om ‘passend werk’, voltijds, deeltijds, precaire arbeid of stabiel ? Wie zijn de 42% uitgeslotenen uit de sociale zekerheid?

Vier logistische regressies werden uitgevoerd op basis van gegevens over de personen die in 2015 werden uitgesloten van een inschakelingsuitkering. Bij gelijke kenmerken wijzen de resultaten van het model(figuur 8)  bijvoorbeeld op de invloed van de verschillende kenmerken op het risico om zonder inkomen te vallen: Gewest: bij gelijke omstandigheden (opleidingsniveau, geslacht, leeftijd enz.) is het risico om zonder inkomen te vallen na uitsluiting veel groter in het Brussels Gewest. Geslacht. Vrouwen lopen meer risico dan mannen. Gezinssituatie. Samenwonen verhoogt dit risico aanzienlijk, aangezien samenwonenden in veel gevallen niet in aanmerking komen voor een leefloon. Opleidingsniveau. Wie laaggeschoold is loopt een groter risico om zonder inkomen te vallen dan hoger opgeleide mensen. Leeftijd en werkloosheidsduur. Dit risico neemt aanzienlijk toe met de leeftijd en de werkloosheidsduur.

Men houdt geen rekening met de huidige macro-economische context en de specifieke kenmerken van de werkaanbiedingen. FeBIO herinnert eraan dat er in Brussel weinig aanbod is en er 10 werkzoekenden voor elke laaggeschoolde job zijn. Daarentegen voor hooggekwalificeerden in Brussel is er voor elke job een kandidaat 3. Men neemt dus economische zekerheid af van veel mensen die niet aan de bak komen omdat er niet genoeg jobs zijn. Zij zitten vaak in tijdelijke, halftijdse en precaire arbeid waar ze niet voor kiezen. Stop met sociaal experimenteren, spelen met het leven van mensen, geef kortgeschoolden werk.

Lees verder

Protestactie Brussels middenveld. Wij bestaan… nog altijd !

FeBIO ondersteunt en ondertekende samen met andere organisaties uit het middenveld de oproep “We bestaan, nog altijd.” Geen Brusselse regering, de aangekondige federale maatregelen : de huidige politieke context is catastrofaal voor culturele en sociale organisaties, en de Brusselaars. Dit is een initiatief van de Louis Paul Boonkring.

Wafelenbak voor de Brusselse regering | Passons la patate chaude !

Op 4 april 2025 is Brussel al 300 dagen verlamd, zonder regering. De financiering stort in, het middenveld is uitgeput. Toch blijven we bruggen bouwen, mensen samenbrengen, creëren, helpen. Maar nog voor hoe lang? Op de middag was er daarom een wafelenbak voor het Brusselse parlement op het Sint-Jansplein. Brusselaars, artiesten, sociaal werkers, activisten en geëngageerde burgers lieten van zich horen.

Teken de petitie (in naam van jouw organisatie) en deel ze met jouw netwerk!

Wij bestaan… nog altijd !

Analyse federaal regeerakkoord 

De collega’s van HERWIN maakten een analyse. FeBIO sluit zich aan bij de opmerking ‘ Toegegeven, we zien de sociale economie liever geportretteerd als pioniers naar een inclusievere arbeidsmarkt dan als redmiddel om een sanctie in de uitkeringsverzekering te ontlopen’.

FeBIO is niet blind voor de context waarin de sociale economie wordt vermeld en de rol die men haar wil toebedelen. Lees het regeerakkoord. 

Onze kanttekeningen voor Brussel:

Het arbeidsmarktbeleid uitgestippeld in het regeerakkoord

Sociale economie.

De groep met een (geïndiceerde) arbeidsbeperking zal een job aangeboden kunnen krijgen in de sociale economie (maatwerkbedrijven). Dit noodzaakt een groeipad in de sociale economie op regionaal niveau en wordt financieel gecompenseerd. De begrotingstabel voorziet 25 miljoen voor de sociale economie (te verdelen over de drie gewesten) vanaf 2026. Dit waarderen we, alsook de versterking. Welke zijn de criteria voor budgetverdeling? Het is zoeken naar financiële evenwichten. Zowel de omkadering (begeleiding doelgroep in sociale economie), economische investeringen in activiteiten (werven, opdrachten…), als de tewerkstellingssteun blijven hard nodig.

Lees verder

Meer ruimte voor de KiloMet van ViTeSBE in Anderlecht.

Kringwinkel-groei.jpg

Op de eerste plaats is de KiloMet een sociaal tewerkstellingsproject. Mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt kunnen er werkervaring opdoen en opleidingen volgen. “Die tewerkstelling realiseren we door een circulaire supermarkt uit te baten” zegt Luc Daelemans, directeur. “Je moet de KiloMet zien als de outlet van de Kringwinkel. Niet verkochte goederen uit de Kringwinkel krijgen er nog een kans op hergebruik door ze aan te bieden aan dumpprijzen”.

Lees verder

Financiering VIA-3 bijscholingen Brusselse sociale economie

Tracé Brussel, FeBIO, JES en Groep Intro schreven een open brief op 23 januari 2025 over de onzekerheid van de financiering van VIA3-bijscholingen in Brussel. De eventuele bezuinigingen riepen verontwaardiging op, zowel binnen onze organisatie als bij onze samenwerkingspartners, gezien de zware gevolgen voor de sector van de Nederlandstalige sociale economie in Brussel en hun kwetsbaar doelpubliek. 

Daarover stelde Eva Platteau van GROEN op 5 februari 2025 een parlementaire vraag aan minister Demir in de Commissie Werk (lees hier) in het Vlaams parlement.  

Lees verder

Vlaams regeerakkoord legt de nadruk op werk. En Brussel?

Het Vlaams regeerakkoord is bekend.

Het is een absolute prioriteit om 80% en meer van de Vlaamse werkzaamheidsgraad te bereiken: dus méér mensen aan het werk en een hogere productiviteit. Daarvoor zijn er 4 pijlers: Versterkte activering van werkzoekenden, langdurig zieken en niet-beroepsactieven. Talenten verder ontwikkelen om onze productiviteit te verhogen en de loopbaan te versterken. Inzetten op werkbaar werk, inclusieve werkvloeren en een werkbare combinatie werk-privé. Interregionale mobiliteit en arbeidsmigratie als sluitstuk.

VDAB moet performanter met het accent op activering van niet zelfredzame werkzoekenden. Afslanking en vereenvoudiging in taken van VDAB. Beroepsopleiding en loopbaanbegeleiding gaat bij voorkeur naar publieke of private spelers. Er is kwaliteitsbewaking door VDAB. IBO en werkplekleren moet beter aansluiten op de krappe arbeidsmarkt. Versterking van de sociale economie ( met extra 30 miljoen euro voor minstens 1000 extra jobs in sociale economie, dat is goed nieuws) en een betere wisselwerking met de reguliere economie: veel aandacht dus voor de tewerkstellingskansen van Vlamingen met een arbeidsbeperking.

In Brussel nog geen regering. Maar het gaat stilaan over inhoud.

De gelekte kadernota van de Nederlandstalige partijen in november vermeldt “vereenvoudigen en efficiënter organiseren van het Brusselse bestuur”. Met een fusie van de negentien gemeenten (OCMW’s?), die dan opgaan in het gewest. Voor werkgelegenheid wil men inzetten op opleiding, maar ook “op de erkenning van buitenlandse diploma’s, in het bijzonder voor knelpuntberoepen” en men wil de tweetaligheid versterken… Demir’s absolute prioriteit als minister van Onderwijs is Nederlands, Nederlands, Nederlands. Dit mantra weerklinkt al bij VDAB en Actiris in Brussel. De formateurs Elke Van den Brandt en David Leisterh zijn er nog niet.

Lees verder

Roadmap voor de ontwikkeling van de Brusselse sociale economie

Lees hier de tekst van de Adviesraad SO van oktober 2024.

Deze “Roadmap voor de ontwikkeling van de Brusselse sociale economie en van de voor inschakeling gemandateerde sociale economie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” werd bezorgd aan de Brusselse volksvertegenwoordigers die belast zijn met de vorming van een nieuwe regering: : D. Leisterh, A. Laaouej, C. De Beukelaer en E. Van den Brandt. Het document verschijnt eveneens op de internetsite van Brupartners.

Dreigende afschaffing van sociaal akkoord NPAK-2000 lokt reACTIE uit.

De sociale partners trekken aan de alarmbel: meer dan 400 jobs in gevaar in de sector van de socio-professionele inschakeling. De organisaties FeBISP, FeBIO Tracé Brussel vzw, CNE, Setca/BBTK en CGSLB drukken hun ongerustheid uit over de mogelijke afschaffing van de enveloppe “coördinatie”, essentieel voor de overleving van 21 Franstalige en Nederlandstalige vzw’s. Met meer dan 400 werknemers, zijn die organisaties, bezig met de begeleiding van meer dan 10000 werkzoekenden in moeilijkheden. Urgente vraag : verlenging van de enveloppe voor 2024 en 2025. Wij eisen een onmiddellijke reactie van de regering en een oplossing.

Op 30 September stuurden we samen dit persbericht uit. Op 1 en 3 oktober 2024 verzamelde een afvaardiging van vertegenwoordigers van de sector voor het kabinet van Minister Clerfayt. Als gevolg was er 3 en 7 oktober overleg op het Kabinet Clerfayt/Vervoort dat loopt. In Bruzz verscheen op 3 oktober dit artikel over de actie van FeBIO en FeBISP.

Lees verder

Buurtrestaurants knopen de eindjes steeds moeilijker aan elkaar.

Koken kost meer geld

Enkele buurtrestaurants van Brusselse Lokale Dienstencentra zoals De Welvaartkapoen en Wijkhuis Chambèry signaleren dat ze moeilijker aan voedseloverschotten van winkels zoals Delhaize raken. Ze deden daar al lang beroep op. De budgetten zijn krap en alles inkopen lukt niet. Vooral in 2023 stegen de prijzen voor levensmiddelen zeer sterk (+12,7%) volgens het Prijzenobservatorium. Restaurants die zich op een minder koopkrachtig publiek met veel ouderen en afhankelijken richten, kunnen de prijzen niet veel duurder maken. Sommigen verhoogden bijvoorbeeld drankprijzen. De gedifferentieerde prijzen vallen lager uit voor senioren, studenten, werklozen en mensen met een leefloon…

Op de Adviesraad Sociaal Ondernemen stellen we in 2023 en 2024 vast dat meer sociale ondernemingen actief in de horeca (ook sociale kruideniers) het moeilijk hebben. Ondernemingen laten verlies zien en niet enkel langs Nederlandstalige kant. BRUSOC analyseert de dossiers. Economische leefbaarheid is één van de voorwaarden waaraan men binnen het mandaat inschakeling moet voldoen. Men stelt bijvoorbeeld vast dat als men erin slaagt de omzet te verhogen, dat de winst niet noodzakelijk genoeg stijgt. Dat komt door andere stijgende kosten, (personeel, energie…). Het kan een aanwijzing zijn dat de business modellen onder druk staan.

Lees verder