Dag van de inschakelingsondernemingen. C’est top!

Theorie, organisatie en praktijk van werkervaring staat op donderdag 21 juni 2018 in de kijker. Diverse activiteiten op verschillende locaties vinden die dag plaats in de oorspronkelijk Nederlandstalige inschakelingsondernemingen in Brussel.  Een printversie van het programma met activiteiten vind je hier (nederlands en frans), alsook een overzicht (link naar google maps) van alle locaties.

Overzicht activiteiten

1. ART2WORK – Locatie: Henegouwenkaai 41 – 4de verdieping MALTERIE, 1080 Brussel.

Wanneer: 12u30-13u30

PAR-DELÀ LES LIMITES (32’ – VO FR / NL ot.) is een film over universele waarden. We stellen ons allen minstens één keer de vraag wat we eigenlijk echt met ons leven willen doen. En we komen niet altijd tot de vaststelling dat we dikwijls zelf het grootste obstakel zijn om daar te geraken. « In Brussel wordt momenteel meer dan een kwart van de jongeren getroffen door werkloosheid. Maar is het niet belangrijk om eerst te weten wat we echt willen vooraleer naar een job te zoeken? Voor ze de grenzen van een nog zeer ongelijke maatschappij kunnen doorbreken confronteren 10 jonge Brusselaars met diverse wortels zichzelf met hun eigen grenzen. » Filmprojectie, een gratis hapje en drankje en discussie.

2. Atelier Groot Eiland – Locatie: Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel

Wanneer: 11u-15u

Je volgt een parcours langs de verschillende ateliers waar je via luisterverhalen kennismaakt met de mensen in opleiding en onze werking. We zullen interviews afnemen van twee doelgroepmedewerkers van elk atelier en van twee uitstromers. Een fotograaf maakt van hen mooie portretten in de ateliers.

3. Baita – Locatie event: De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Wanneer: 10u tot 18u

Fototentoonstelling “Durf dwalen en dromen” loopt vanaf 21 juni tot en met 10 juli. Op 21 juni voorzien we drankjes en hapjes van 10u tot 18u. Treinconducteur, vrouwenrechtenadvocate, vrede in Libanon, priester,… Het zijn maar enkele van de antwoorden die we kregen toen we onze poetsmedewerkers vroegen waar ze als kind van droomden en welke toekomst ze voor zichzelf zien na hun traject bij Baita. Baita strikte een professioneel fotograaf en nodigt je uit om te (ver)dwalen tussen droom en werkelijkheid.

4. Beeldenstorm – Locatie: Bergensesteenweg 145, 1070 Anderlecht

Wanneer: 10u-17u

Opendeurdag. Neem een kijkje in onze ateliers en ervaar de werking van sociale tewerkstelling ter plaatse! Hapjes en drankjes en een live optreden van de Escuela Tipico Tango vergezellen uw parcours doorheen onze tentoonstellingen; kortfilm & video, keramiek en creawerken van onze atelier deelnemers. Jong en oud welkom!

5. Buurthuis Bonnevie – Locatie: Bonneviestraat 40, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Wanneer: 13u-16u

Stel zelf vast hoe een “kleine” organisatie “groot” kan zijn in het bestrijden van de armoede door het verbeteren van de woonstandaard en dit op het gebied van gezondheid, veiligheid en algemeen welzijn. Bekijk hoe technische ingrepen het wooncomfort van de mensen verbeteren en hoe hun energie verbruik verminderd wordt. Leer bij uit de demonstraties hoe je correct werkt met bepaalde machines.

6. Casablanco – Gastlocatie ART2WORK, Henegouwenkaai 41, 1080 Brussel

Wanneer: 15u45 – 18u30

CONFERENTIE – DEBAT Sociale economie en socio-professionele inschakeling : opportuniteiten, uitdagingen en vooruitzichten in een veranderende economie. Met Steef Corijn, Directeur, Tracé Brussel, Tatiana Vial Grösser, Directrice adjointe-FeBISP, Sébastien Pereau – Secretaris Generaal – ConcertES, Jean-François Herz, Coördinateur du Pöle Conseil – SAW-B en Pieter Dehon, Directeur – Casablanco. Het programma start om 15u45 met een verwelkoming, gevolgd om 16 u door een conferentie-debat, om 17u30 is er discussie met het publiek, en om 18u is er een receptie. Gelieve je deelname voor 18 juni te bevestigen (info@casablanco.be).

7. Cosmos – Locatie : Dr. De Meersmanstraat 14,  1070 Anderlecht

Wanneer: 12u-14u

Buurtrestaurant Cosmos zet haar keukenmedewerkers in ’the picture’. Op 21 juni wordt de klassieke dagmenu vervangen door een heus wereldbuffet met hapjes uit de Congolese, Afghaanse, Belgische, Peruviaanse, Guinéese, Senegalese, Syrische en Italiaanse keuken. Niet alleen de hapjes staan die dag centraal, ook de fiere keukenmedewerkers, die we vereeuwigen in een mooie fototentoonstelling. Dit culinair plezier wordt gepresenteerd voor 10 euro per persoon. De tentoonstelling is gratis.

8. CyCLO – Locatie : Koolmijnenkaai 30-34 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Wanneer: 9u-12u  (+ uitleg van de coördinatrice om 9u30)

Welkom met je fiets in ons opleidingsatelier! Ter ere van jullie bezoek komen de intussen operationele cursisten opnieuw samen in hun voormalige opleidingsruimte. In ruil voor een (zacht) stuk fruit voor in de smoothie bike kan er een kleine express-fietsenherstelling* laten uitvoeren. Trap zelf je fruitdrankje bijeen, geniet van een mini-expo met portretten en volg om 9u30 de korte toelichting over het wel en wee van het sociaal inschakelingsproject DyNAMO (*platte band, het vervangen van een kabel,..).

9. De Overmolen – Locatie: Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel(tram 3 of 4 / Bus 86 Stopplaats: Anneessens).

Wanneer: 13u-17u

Kompanie@Home organiseert een opendeurdag op de Sint-Jorissite.Op het programma staan kleine interactieve workshops waarin de werking zal voorgesteld worden op een interactieve en speelse manier. De werknemers en klanten van Kompanie@Home tekenen present en kijken er al naar uit de bezoekers te verwelkomen en te betrekken bij de georganiseerde spelen en geanimeerde discussies. Staatssecretaris Bianca Debaets zal ons vereren met haar aanwezigheid. Met muzikale omlijsting, een heerlijk buffet en een welkomstdrankje.

10. De Welvaartkapoen – Locatie Begijnenstraat 65, St. Mariastraat 41,1080 Sint-Jans-Molenbeek

Wanneer: De workshops gaan door van 14u tot 16u. Opgepast! Locatie van de workshop ‘desserten maken’ is de Begijnenstraat. Het naaiatelier (en  de ‘workshop sleutelhangers maken gaan door in een andere locatie, (gebouw De Graaf van Vlaanderen, St. Mariastraat 41 te 1080 Molenbeek). Daar is een bezoek mogelijk vanaf 10u.

De Welvaartkapoen zet 2 van haar 6 vestigingen open. In het naaiatelier is een bezoek achter de schermen mogelijk (retoucheatelier, kostuumatelier, naailessen).  Nippend aan een verse muntthee kan je een gratis workshop ‘sleutelhangers maken’, volgen. In het sociaal restaurant gaat een workshop desserten maken door. Na deze workshop worden de desserten ter plekke genuttigd met een lekkere kop koffie of thee. Een vrije bijdrage is welkom!

11. EAT – Locatie: Taverne ter Linden is gevestigd in het gemeenschapscentrum Esseghem – Leopoldstraat 329 – 1090 Jette

Wanneer: vanaf 17u tot 23u30

EAT zet 1 van haar 4 vestigingen in het licht en nodigt je uit om het gedreven team van Taverne ter Linden in actie te zien in hun eetcafé met terras. Daag hen uit en wees de veeleisende klant, zij bedienen jou op je wenken met vitamineshots, artisanaal gebak, geurige bbq, beelden van wie we zijn en voetbal.

12. FIX – Locatie : François Malherbelaan, 42 1070 Anderlecht

Wanneer: ochtend, vanaf 8u.

FIX organiseert een selectietest voor nieuwe arbeiders. Journalisten en politici die willen weten hoe dat in haar werk gaat zijn zeer welkom. Zij kunnen meteen ook een kijkje nemen in ons atelier om de werking van sociale economie uit eerste hand te ervaren. Hierbij wordt ook een woordje uitleg gegeven over het gebruik van Nederlands op de werkvloer.

13. Groep Intro – Locatie event: Tweestationsstraat 150 B, 1070 Brussel

Wanneer: vanaf 10u30 over de middag tot 14u

Groep Intro viert feest van 10u30 tot 14u30. Groep Intro viert het éénjarig bestaan van haar sociale economie-project in Brussel en vijf jaar bouwopleidingen op haar locatie in Anderlecht. We verwelkomen je graag doorlopend op 21 juni, met een officieel sprekersluik van 11u tot 12u.

14. LD3 – Locatie : Rue de Merodestraat 449, 1190 Brussel            

Wanneer: heel de dag

Mirofeest met open deur. Miro viert haar derde verjaardag met een kleurrijk buurtfeest en nodigt tegelijk iedereen uit om haar infrastructuur te komen bezoeken. Die wordt beheerd door onze doelgroepmedewerkers en zij staan die dag voor je klaar om alle mogelijk vragen betreffende het gebruik van onze lokalen, keuken, onthaalruimte, te beantwoorden. Het geheel wordt opgefleurd door een live ‘drawing’ op één van onze reusachtige vensters, het eindresultaat valt te bezichtigen omstreeks 18u. Iedereen welkom!

15. Maks – Locatie : G. Moureaustraat 110,  1070 Anderlecht

Wanneer: 11u-16u

Opendeurdag. Maks Grafisch Bureau heeft een duurzaam kantje, design gemaakt in de sociale economie. Met een hart voor mens, maatschappij en design, bedenken en ontwerpen wij communicatiemiddelen en leiden laaggeschoolde werkzoekenden op tot desktop Publisher, grafisch vormgever of webdesigner. Maks Digitale Inclusie: van het aanleren van basis PC-vaardigheden en videotechnieken naar leren coderen, innovatieve digitale projecten voor jong en oud. Er is een rondleiding met enkele hoogtepunten (tentoonstelling grafisch werk en digitale storytelling, workshops, robot atelier, multimedia activiteiten). Kom langs en neem een leuke herinnering mee (gratis gebruik van de photo booth).

16. Pianofabriek – Locatie: Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis

Wanneer: vanaf 19u

Try it Loud loves Caribbean. Kom en kies de ideale Caribbean act! De vierde finalist voor de wedstrijd “S(a)int Gilli(e)s loves Caribbean” is ‘Oddverse’, een in Brussel gevestigde solo artiest die een funky mix van Latin-electro producties brengt. Hij biedt je een muzikale ervaring met ritmes als champeta, cumbia en reggaetón. Bewegen is a must! Om 19u start de Brusselse DJ Mukambo van BRUZZ aan de draaitafels met de warm-up.  Zo ben je om 20u30 volledig opgewarmd voor de electronische Latin vibes van het concert. Daarna kan je uitshaken op het tweede deel van de dj-set van DJ Mukambo. Het aanwezige publiek en de jury geven samen een score aan het concert. Jouw applaus is dus cruciaal! Kom zeker stemmen! De winnaar speelt op 5 juli op het Voorplein van Sint-Gillis. Dit event is een samenwerking van de Dienst Nederlandstalige aangelegenheden Sint-Gillis en Pianofabriek.

17. VITES – Kringwinkel Laken –  Locatie : Wandstraat 122, 1020 Laken

Wanneer: doorlopend van 10u-18u

Hergebruik en kunst komen samen in sociale tewerkstelling! Tentoonstellingen met een plus. Sociale tewerkstelling krijgt een gezicht, in foto, schilderij en live getuigenissen. O.a. een light versie van de tentoonstelling 8u10 van Geoffroy Dussart. In samenwerking met Beeldenstorm.

18. Wijkhuis Chambéry – Locatie Chambérystraat 24, 1040 Etterbeek

Wanneer :  14u-17u

Workshops voor zij die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Wou je altijd al eens weten hoe je zelf een eenvoudige draagstructuur voor gyprocplaten monteert en verder afwerkt? Wil je weten hoe een waterreservoir van een wc er van binnen uitziet en hoe je deze eventueel zelf kan vervangen of repareren? Of leer je liever iets over ecologische schoonmaakproducten of wil je deelnemen aan een kookatelier? Kom langs! Start van de ateliers om 14u en om 15u30. Inschrijving vooraf gewenst via email of telefonisch: 02/646.20.57.