Pianofabriek

 

Historiek

Pianofabriek is onder die naam gekend vanaf 1991, maar het ontstaan gaat ver terug tot in de jaren 70 met het verschijnen van de eerste cultuurwerkers in Sint-Gillis. Tot 1978 werden er in één van de gebouwen piano’s gemaakt wat de naam verklaart.

Locatie

Sint-Gillis. In totaal beschikt men  over 4000 m² bruikbare ruimte: een 25-tal zalen van 250 tot 25 m² met onder meer een theater- en feestzaal, vijf studio’s voor dans, muziek en theater, een expositieruimte en een auditorium.

Activiteiten

Cohousing project, gemeenschapscentrum, kunstenwerkplaats, Citylab voor Superdiversiteit en opleidingscentrum tegelijkertijd. Professionele inschakeling vindt er plaats in drie domeinen : horeca, de verkoop van de producten van Femimain en sedert 2017 ook in de podiumkunsten met een tewerkstellingsproject voor assistent podiumtechnici. 

Femimain, is een hedendaagse collectie, met de handgemaakt, door vrouwen in ateliers en coöperatieven in Marokko en verkocht via een tewerkstellingsproject. Pianofabriek organiseert veel culturele evenementen waar techniek aan te pas komt.  Op horeca-gebied is er Alcantara, het bio en faretradecafé van Pianofabriek. Men wilde met de recente uitbreiding de diensten horeca en verkoop ook meer buitenshuis gaan aanbieden bij partners in het Brusselse culturele veld.

Team

Er zijn zo’n 20 doelgroep medewerkers in het inschakelingsproject aan de sag.  Waarvan 14  Artikel 60 en 6 SOCECO-contracten Overstappremie 33. Er werken 4 medewerkers in omkadering.

Business model

Verbonden met het inschakelingsproject zijn er gemengde inkomsten van zowel subsidies als verkoop (ook van de horeca-uitbating). De inkomsten uit de verkoop van Femimain worden geherïnvesteerd in een opleidingscentrum in Marokko. Pianofabriek is een huis van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), een vzw gedragen door een personeelsploeg van een 30-tal medewerkers met een 300-tal bezoekers per dag.