De Welvaartkapoen. Duizendpoot van de sociale economie op eigen benen

Locatie

Molenbeek

Activiteiten 

Deelwerking SOCIALE HORECA ‘HET BEGIN’ Sociaal restaurant: Elke weekdag tussen 11u30 en 14u kan je er terecht voor een lekker en gezond middagmaal tegen een lage prijs.  Er zijn maaltijden aan huis voor Mindermobiele of zieke mensen, dezelfde als in het restaurant. Eenmaal per maand krijg je een factuur. Take away:  Je kan een maaltijd, dezelfde als in het restaurant, afhalen.

WELVAARTVERVOER. Mensen met verminderde mobiliteit ( zoals senioren, zieken of mindermobiele personen) doen een beroep op de sociale vervoersdienst. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen : a) In het Brussels Gewest wonen b) Ouder zijn dan 65 jaar c) Door je beperkt mobiliteit ben je niet in staat om zelfstandig het openbaar vervoer te nemen. De prijs voor een rit is afhankelijk van de gemeente waar men je gaat ophalen en naartoe brengen.

NAAIATELIER DE ATELIERS. In de retouchewinkel kan iedereen terecht om kleding te laten herstellen of aanpassen tegen een lage prijs. het kostuumatelier ontwerpt en produceert nieuwe kledingstukken. je kan er terecht voor maatwerk, patronen en eigen collecties. De Ateliers verkoopt een kleine eigen collectie accessoires. Tijdens de naailessen leer je op een ongedwongen manier met een naaimachine werken.

KLUSDIENST WELVAARTKLUS. Welvaartklus lost kleine probleempjes op : die eeuwig lekkende kraan,  kapotte lampen vervangen, gordijnen wassen. Men maakt een afspraak met de klusjesman.  De prijs is afhankelijk van het materiaal en het aantal werkuren.

wvk

In de Begijnenstraat, waar het nieuwe Dienstencentrum, de vervoersdienst en het Sociaal Restaurant onderdak vonden, ontstond een heuse zorgwijk, door de aanwezigheid van welzijnsorganisaties zoals het Zonnelied en er is een zorgregisseur.  In het nieuwe gebouw draait alles rond welzijn. Doel is de Molenbekenaren helpen om zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis te leven.

Historiek

De Welvaartkapoen ontstond uit de GC De Vaartkapoen. Na jaren werd  WVK een autonome vzw. Logisch, want tussen welzijn en cultuur zijn allerlei schotten opgetrokken, en qua personeel werd de WVK groter dan het moederhuis.

Team

Zo’n 55 personeelsleden en 15 mensen in Artikel 60.” Op de 32 doelgroepwerknemers zijn er 22 erkend door het Gewest, voor 10 anderen krijgen ze geen omkaderingsmiddelen. Daar zitten lichtgehandicapten en werkstraffers bij, met wie men goede resultaten boekt. In 2014 haalde de WVK ongeveer 70% doorstroom. De WVK werkt daarnaast met gemiddeld zo’n 7 stagiairs en 25 vrijwilligers, een belangrijke ruggesteun. Het hardst nodig zijn begeleiders voor de vervoersdienst, voor de zorgregisseur en aanvullende thuishulp. Moest het kunnen, de WVK zou 20 mensen extra in dienst nemen.

Businessmodel

De socio-professionele inschakeling en de inkomsten zijn divers : naaiatelier, sociaal restaurant, buitenschoolse opvang, warme maaltijden bedelen, vervoersdienst. Er is steun van VGC, en een mandaat inschakeling.

ibo

De Welvaartkapoen groeide de afgelopen jaren uit tot een Nederlandstalige referentie in Molenbeek.   Iedereen die geen Nederlands spreekt gaat naar de Nederlandse les – iedereen!

Updated september 2022.