Buurthuis Bonnevie

Locatie

Molenbeek

Activiteiten

Bewoners uit de buurt zijn welkom. Het buurthuis organiseert tal van activiteiten in de wijk. De buurtdienst van Bonnevie heeft een klusjesdienst en een uitleendienst. Men kan er ook terecht voor renovatieadvies (vooral in het Centrum van Molenbeek en de Havenwijk). Er is bovendien een huisvestingswerking en een woonproject voor gezinnen met een laag inkomen.

FullSizeRender-4

De klusjesdienst voert technische interventies uit op het vlak van sanitair, elektriciteit en verwarming bij mensen met een laag inkomen en bij bejaarde bewoners. William, de verantwoordelijke komt vaak schrijnende toestanden tegen. In Molenbeek hebben veel huizen extreem slechte sanitaire voorzieningen. Of zo was er bijvoorbeeld een Nepalese jonge vrouw met een baby die in de winter zonder verwarming zit maar wel torenhoge energiefacturen moest betalen. De verantwoordelijke ontdekt dat enkele andere appartementen in haar blok op haar elektriciteitsmeter zijn aangesloten. Samen met zijn team herstelt hij de meters. De huisbaas is een Chinees met enkel een e-mailadres… Welkom in de Brusselse jungle! Een bejaard koppel zit met een prangend probleem: als ze het strijkijzer in het stopcontact steken komt er gas uit de muur. De bejaarde bewoners hebben de gasreuk amper opgemerkt. Zij hebben weinig geld voor een reparatie. Maar gelukkig herstelt Bonnevie het lek! Een gasontploffing wordt op het nippertje vermeden.

QUOTE

Men is erg bezorgd over de doorstroom van doelgroepmedewerkers: ‘Een grote sensibiliseringscampagne van de Brusselse werkgevers is nodig. Al die grote bedrijven in Brussel zoals de watermaatschappij, de MIVB,.. etc. kunnen met een beetje meer goodwill voor een goede doorstroom zorgen! In een groter team van technische medewerkers kan men goed opvangen dat sommige medewerkers wat meer aansturing nodig hebben’.

Team

Buurthuis Bonnevie telde zo’n 20 medewerkers, 15,25 VTE’s in 2014 . Waaronder vijf doelgroep medewerkers in dienst, 3 artikel 60 en twee haltijdse DSP’ers. Er zijn drie werknemers met een opleidingsstatuut.

Financiering

Subsidies komen van BHG oa voor integratie via huisvesting, in het kader van de PIOW (mandaat inschakeling), wijkontwikkeling, het netwerk wonen en energie, Actiris en van Vlaanderen (in het kader van het armoededecreet), het stedenfonds maar ook van de gemeente (wijkcontract en OCMW), KBS, Samenlevingsopbouw en Sociale Maribel.