Recyclart

Locatie

Manchesterstraat, Molenbeek. De straat transformeert tot heuse cultuurhub waarin onder meer de Brusselse regering fors, vele miljoenen euro investeerde. Er is Recyclart, de Vaartkapoen, het Decoratelier van Jozef Wouters en Charleroi Danse. Twee andere industriële gebouwen krijgen een culturele invulling. Op termijn moet de culturele hotspot honderd mensen tewerkstellen. Er zijn diverse bouwwerken gestart, die zullen nog lang duren, maar bepaalde gedeelten zijn al in gebruik.

Team

Er is coördinatie en programmatie, technische profielen voor de ateliers, fotografie en communicatie, management. Er zijn zowel geco’s, artikel 60-medewerkers als Soceco’s aan de slag. In werkervaring telt men zo’n 15 VTE doelgroep medewerkers per jaar aangevuld met 5 artikel 60 nog niet opgenomen in het mandaat inschakeling en er zijn 4,3 VTE begeleiders.

Historiek

Geboren en opgegroeid in station Brussel-Kapellekerk in 1997, tot 2018. Een multidisciplinaire structuur, bestaande uit het KUNSTENCENTRUM en projecten binnen de sociale economie, vertaald in BAR RECYCLART (bar/restaurant 100%vegan + 100%bio) en RECYCLART FABRIK (infra-, hout- en metaalatelier). Het project moet zichzelf heruitvinden, met een nieuwe ploeg. Maar de ambiance van Kapellekerk zit in het DNA.

Activiteiten

Recyclart organiseert concerten, performance/talk, expo’s, filmvoorstellingen. Optredens in de late avond zijn mogelijk omdat men investeerde in geluidsisolatie en er een binnenkoer is. Fabrik, is een hout- en metaalatelier voor ambachtelijke productie van artistieke installaties, inrichtingsprojecten in openbare ruimtes, stads-, binnen- en buitenmeubilair. Fabrik bevindt zich op het raakvlak van sociale economie en cultuur. Het atelier biedt laaggeschoolde werkzoekenden werkervaring gekoppeld aan een specifieke opleiding. Producten gaan van zitbanken over trappen, tot kasten en unieke designobjecten, voor privéklanten, bedrijven en de gemeenschap. Een coördinatiecel – ondersteund door de administratieve cel- beheert de ateliers en ontwerpt projecten in opdracht. De organisatie is bicommunautair, geniet steun uit vele hoeken (ook VGC) en zit in paritair comité 329.03.

Functieprofielen voor opleiding: Metaalarbeider, (competentiefiche H291101 (competent.be)) constructie van metalen structuren. Activiteiten: maten en afmetingen nemen en aftekeningen maken, snij- of vormgereedschap afstellen en de elementen (profielen, buizen, platen, …) snijden of vervormen. Structuurelementen, las- en assemblagepunten plaatsen, assembleren en bevestigen volgens de montageplannen en –richtlijnen. Toegepaste technieken: mig/mag- en tiglassen, puntlassen, solderen, trimmen, ponsen, walsen, zagen afsteken,.. Volgende materialen: aluminium en aluminiumlegeringen, ferro-metalen (gietijzer, staal, …) , inox.

Houtbewerker, (competentiefiche H220701) meubels maken. Activiteiten: creëren van voornamelijk nieuwe meubels in massief hout of fineerhout, al dan niet in combinatie met metaal (stoelen, kasten, …) volgens uniek concept of in kleine series. Manuele zowel als machinale verwerking. Soms worden oude stukken gereproduceerd of gerestaureerd. Processen: productiestappen van het meubilair bepalen, juiste materiaal en gereedschap kiezen, afmeten en aftekenen van meubelonderdelen, meubelonderdelen maken, zagen, draaien, frezen, schaven, en lijmen. Kwaliteitscontrole, montage en assemblage, gladschuren, verven en vernissen. Het artikel reinigen en verpakken levering aan de klant. Aanpassingen bij de klant waar nodig. Men werkt met inheemse massieve houtsoorten, mdf en multiplex.

Infrastructuur medewerker. Combinatie tussen fiches (N 110301 magazijnbeheer en I 120301 gebouw- en lokaalonderhouder). Activiteiten: defecten detecteren (verlichting, verwarming, sanitair), verbouwingsklussen en reparaties (zoals sloten vervangen, verven, …), aankoop materiaal, beheer en controle van stock, leveringen en hulp bij installaties bij klanten aan huis

Administratief ondersteuner en logistiek medewerker (competentiefiche M160201). Activiteiten: briefwisseling beheren (verzamelen, verdelen), administratieve taken uitvoeren (klasseren, gegevensinvoer, invoer van vooraf opgestelde brieven), agendabeheer/input planningstool, reservaties zaal en wagenpark), folderbeheer, beheer administratieve stock. Medeverantwoordelijk voor het goed beheer van de site de en organisatie van activiteiten.

In horeca is er ook in ecosoc het profiel van barman (competentiefiche G180101) en van hulpkok (competentiefiche G160201).

Men zet in op de validatie van competenties, onder meer via EVC.