Gratis sneltests voor kleine bedrijven? Nee dus.

De testkits bestemd voor het testen van werknemers kunnen alleen worden aangevraagd door de arbeidsartsen en moeten rechtstreeks aan arbeidsartsen worden afgeleverd. Ze mogen in geen enkel geval rechtstreeks worden bezorgd aan de werkgevers. Deze testen bleken in april alleen verkrijgbaar voor bedrijven die een eigen bedrijfsarts hebben, anders moet je die bedrijfsarts zelf betalen, wat de facto zorgt voor een hoge kostprijs.

In het Standpunt van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk betreffende het inzetten in ondernemingen van sneltests op repetitieve basis van 23 maart lezen we:

Sneltests mogen niet enkel voorbehouden worden aan de grote ondernemingen, maar moeten ook ten goede komen aan de kleinere ondernemingen en aan zelfstandigen.

Die mooie theorie en intentie moet men in de praktijk brengen…Volledig gratis tests (d.w.z. met inbegrip van de vergoeding van alle bijbehorende kosten, ook het dure zetten van de test) die door onze vzw’s op een vlotte, niet bureaucratische manier verkregen kunnen worden, vindt FeBIO een uitstekend idee.  Laaggeschoolde werknemers in een werkervaringstraject verrichten minder telewerk, maar vaak wel essentieel werk in sectoren zoals schoonmaak, bijvoorbeeld in scholen waar men meer volgens de experten meer risico loopt op besmetting. Een gemiste kans dus of iets om alsnog werk van te maken, signaleerde FeBIO aan de Dienst voor Toezicht op het welzijn op het werk en aan Iriscare.