De Kaai

Locatie

Adolphe Willemynsstraat 113, 1070 Anderlecht. Het Lokaal Dienstencentrum ligt in Anderlecht op het kruispunt van verschillende wijken (Peterbos, Broek, Buffon, Moortebeek). Het gebouw dateert van 2015. Het bestaat uit een cafetaria en restaurant met goed uitgeruste keuken en bar, vergaderzaal en kantoorruimte. Gelegen in parochiezaal Familia is het aldus de thuisbasis voor heel wat verenigingen.

Team

Het centrum heeft 5 medewerkers in eigen dienst wat neerkomt op 4,3 VTE. Een centrumleider, sociaal-cultureel medewerker, chef-instructeur (0,8 VTE), sous-chef (0,5 VTE) en een klusjesman. Sous-chef en klusjesman hebben een geco statuut. De Kaai startte in 2018 in de sociale economie. Men begeleidt momenteel 6 medewerkers in Art. 60, vooral uit Anderlecht en uit Vorst, Dilbeek en Beersel. Op de werkvloer is er ondersteuning door de chef-instructeur (0,8 VTE) en de centrumleider (0,2 VTE). Alle medewerkers in Artikel 60 zijn actief binnen de horeca als keukenhulp.

Historiek

Ontstaan in 1996 als een initiatief van de Brusselse CM. Ouderen langer kwaliteitsvol thuis laten wonen en ondersteunen is nog steeds de voornaamste doelstelling. In 2021 vierde men het 25-jarig bestaan.

Activiteiten

Lokaal dienstencentrum, een ontmoetingsplaats open voor elke oudere en andere buurtbewoners met een nood aan zorg. Men helpt mensen om langer en kwaliteitsvoller zelfstandig thuis te blijven wonen. Personen met een beginnende zorgbehoefte kunnen er terecht voor allerlei info en diensten. Eén van de belangrijkste is het sociaal restaurant (horeca). Men serveert elke dag een 80-tal maaltijden in het restaurant of levert zo nodig aan huis. Het aantal maaltijden steeg na de zomer van 2021. Naast diensten zijn er ontspannende, culturele, educatieve en sportieve activiteiten. Overzicht op www.dekaaivzw.be .

Business model

Eigen inkomsten komen uit de omzet van het restaurant, deels via de activiteiten en zaalverhuur. Er zijn subsidies van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse gemeenschapscommissie voor het Lokaal Dienstencentrum en van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor het sociaal restaurant.