D’Broej

bba boxstage
bba la salle vol
previous arrow
next arrow

Historiek en locatie

D’Broej is ontstaan uit een fusie van aparte jeugdhuizen in verschillende Brusselse wijken.  De organisatie bestaat sinds 2010. Voluit ‘De Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren’, wil de organisatie via het ontwikkelen van initiatieven in de vrije tijd bijdragen tot de emancipatie (zowel individueel als collectief) van kinderen en jongeren die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare context. Dat gebeurt vanuit verschillende deelwerkingen. De uitvalsbasissen zijn gevestigd in kwetsbare buurten in Brussel: Zwarte Vijvers in Molenbeek, Chicagowijk in het centrum, de Bockstaelwijk in Laken, Peterboswijk in Anderlecht, Wijk De Jacht in Etterbeek en de Brabantwijk in Schaarbeek. Maar ook in tal van tijdelijke bezettingen of bij partnerorganisaties gaan er activiteiten door. Vertrekkende vanuit hun leefwereld, biedt men een positieve belevingsruimte waarin jongeren hun talenten en competenties verder kunnen ontplooien.

Activiteiten

Er zijn creatieve- en sportactiviteiten, huiswerkbegeleiding, weekend-uitwisselingen, diensten en activiteiten op scholen tijdens de middagpauze of naschoolse activiteiten. Er is het project ‘Ruptuur’, waar groepen van jongeren naar de bergen gestuurd worden voor een ‘back to basics’ ervaring. Tijdens de tocht ervaart men praktische levenslessen, en voert men gesprekken met de jongeren, die motiveren om de draad van hun leven opnieuw op te pakken, idealiter aan de start van een traject. Er is een inschakelingsprogramma binnen de sociale economie.  D’ Broej zet in op samenwerkingen met CVO’s en met de graduaatsopleidingen van de Brusselse opleidingen sociaal werk…Dat opent mogelijkheden naar meer formele competentieverwerving.

Team

 In totaal zijn er een 70-tal medewerkers waaronder ook lokale coördinatoren. In het kader van het sociale economieproject werkt men met inschakelingsgeco’s (14 posten VTE waaronder 8 jeugdwerkers) Door in het basiswerk een goed contact te hebben met jongeren, die vaak ook vrijwilliger worden, is de opstap naar een werkervaring voor de jongeren makkelijk intern te maken. Competentieverwerving en groei zijn dus constante aandachtspunten zowel voor het doelpubliek als voor het personeel.

Welke functies zijn er voor doelgroep medewerkers? Jeugdwerker, administratieve/onthaal medewerker, poetsmedewerkers. Er zijn 8 SOCECO’s: 2 jeugdwerkers (VTE 0,75, VTE 0,5), 1 onthaal medewerker/administratief (0,5 VTE), 2 schoonmakers van gebouwen (2 VTE), 3 klusjesmannen (1 VTE, 0,5 VTE, 075 VTE). Omkadering: de begeleider werkt samen met een jeugdwerker uit het werkveld, een deel hiervan wordt gecentraliseerd, en een deel begeleiding wordt per team voorzien.

Businessmodel

De inkomsten zijn divers. Er zijn bescheiden inkomsten uit enkele betalende activiteiten (men houdt immers de drempels zo laag mogelijk). Subsidies voor de werking komen van het BHG, uit Vlaanderen van Jeugd en Welzijn, van de VGC- Jeugd en Welzijn, van lokale besturen en van gemeentebesturen, Actiris en allerhande projectsubsidies. Daarnaast zijn er occasioneel inkomsten vanuit partnerschappen met vb scholen of gemeentes die naschoolse activiteiten willen aanbieden.