Maak kennis met Adel Asadi Zadeh

Adel Asadi Zadeh. Een man boordevol talent voor de zorg

Adel Asadi Zadeh, werd geboren op 22 maart 1973 in Iran, in een grote stad Ahvaz. Die ligt aan de oevers van de Karoen rivier en heeft één van de rijkste petroleumvelden. Adel kwam in 2000 in Brussel toe en werd pas veel later, in 2012 als vreemdeling geregulariseerd, omdat hij hier langer dan 5 jaar verbleef. Hij werkte van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 bij Aksent en stroomt in februari 2023 door naar Ursulines, een woonzorgcentrum van het OCMW van de Stad Brussel en van Laken. De 49-jarige heeft geen gezin in België maar veel vrienden van allerlei nationaliteiten. Hij reist graag (Amsterdam, Sheffield, Parijs,…) en leest veel, vooral filosofie en historische romans. In Iran werkte hij bij een uitgeverij als arbeider. Bij Aksent ontdekte hij de zorgsector en besefte dat hij graag met mensen wilde werken.

Adel reageerde op een advertentie op Indeed voor thuishelper. Er is personeelstekort in de zorg én de meerderheid is vrouw…Men trekt bewust mannelijke kandidaten aan. Van de 9 thuishelpers boden er 2 mannen in 2022 aanvullende thuishulp aan.

Geduld en empathie is een vereiste

Allereerst wil Adel kwijt dat Aksent hem de kans gaf om in de sociale sector te werken, met senioren die kampen met gezondheidsproblemen, die alleen wonen en kwetsbaar zijn. Voordien werkte hij in België als kamerjongen in een hotel en ook als conciërge en polyvalent medewerker in een feestzaal, en bij Post DHL. Het is niet altijd gemakkelijk om met deze ouderen te werken, maar je krijgt er zoveel voor terug, klinkt het. Het doet goed om zinvol bij te dragen aan de maatschappij, mensen te helpen, hen gelukkig te maken en een glimlach te geven. Je moet echt houden van dit werk om een positief resultaat te zien. Je moet geduld hebben, empathie en een luisterend oor bieden, eerlijk zijn en vertrouwen geven. Senioren hebben een rijke levenservaring, persoonlijke en op sociaal vlak. Ze zijn vriendelijk, rustig en dankbaar. 

Vorming

In die twee jaar bij Aksent volgde hij vormingen, zoals Nederlandse les, (en behaalde niveau 2.1, deels doordat hij naast de interne cursus, externe lessen volgde, tijdens zijn vrije tijd), informatica, communicatie en assertiviteit, eerste hulp en intro zorg. Allemaal praktisch bruikbaar en zinvol. Leren op de werkvloer is efficiënt en een waardevolle investering voor de toekomst. Hij werkte er met veel goesting, verwierf kennis en ervaring. Hij vond zijn weg naar de sociale sector en hoopt daarin te blijven werken. Met vrouwen samenwerken, als collega’s, is voor hem geen probleem. Hij genoot totale steun van A tot Z van het ganse team, bij de inwerking, tijdens het onthaal, kreeg ruggesteun van verantwoordelijken bij onder meer het opstellen van zijn POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan).

Doorstoom is verzekerd

De begeleiders stuurden zijn C.V. met warme aanbevelingen door naar werkgevers in de zorg uit hun uitgebreid netwerk. Eigenlijk wou de trajectbegeleider dat hij een beroepsopleiding ging volgen. Ze hoopte dat hij meer ambitie koesterde en een hoger niveau zou bereiken. Adel ging naar de infosessies van het CVO maar besliste uiteindelijk om die weg niet te kiezen. Dat vraagt nog twee jaar studie. Hij verkoos direct te gaan werken. Het is een respectabele beslissing. Adel woont in Anderlecht, kreeg een tweede werkaanbieding van een woonzorgcentrum in Neder-Over-Heembeek en een derde… Hij bezocht zijn familie in Iran in maart 2022 en gaf een valies vol kadootjes aan zijn neefjes.

Met een resultaat van meer dan 85% meerdere jaren achter elkaar mag men van succesvolle doorstroom naar werk en opleiding spreken. Haalbaar dankzij samenwerkingen op het vlak van opleidings- en doorstroompartners en dankzij de tomeloze inzet van de trajectbegeleider en de teamverantwoordelijken.

In 2022 behaalde men 5 op 6 als positief doorstroomresultaat. Iemand stroomde door naar beroepsopleiding (CoBEFF). Eentje ging naar een COD-BOP Brussel, en één persoon naar thuishulp (privé-onderneming), twee personen gingen naar een CBD 6 maand in een woonzorgcentrum met optie vast contract. Eentje (een zesde persoon) is niet gestart met de beroepsopleiding

De organisaties van de zorg zoals Familiehulp, A vos cotés (Schaarbeek) en Vivre chez soi tonen veel interesse voor de uitgestroomde thuishelpers. Zo beweerde de coördinatrice van A vos cotés dat haar beste medewerkers van Aksent komen (momenteel werken er 3 uitgestroomde medewerkers). Bij Familiehulp werken er momenteel ook 3. Soms ondertekenen ze hun contract nog voor de voorziene einddatum.

Daarnaast onderhoudt men goede contacten met de opleidingsverantwoordelijken van het CVO Brussel en de opleidingscentra Cobeff en Sefor langs Franstalige kant.