De Brusselse Ordonnantie met betrekking tot de erkenning en de ondersteuning van het sociale ondernemerschap werd goedgekeurd door het parlement en op 18 september 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het eerste uitvoeringsbesluit voor de erkenning als sociale organisatie werd op het Overlegplatform Sociale Economie voorgesteld en er wordt een advies geformuleerd. Er waren in mei, juni en juli enkele concertatiemomenten tussen FeBIO en FeBISP en minister Gosuin en het Kabinet. Een tweede test van de criteria voor de erkenning als sociale organisatie vond plaats. FeBIO riep zijn leden op om hieraan actief mee te doen en niet langs de zijlijn te blijven. De testresultaten waren leerzaam en werden teruggekoppeld door de administratie wat resulteerde in kleine aanpassingen, versoepelingen. Algemeen maakten we uit feedback van onze leden op dat:
- Er beduidend meer tijd zal kruipen in plannen (bijvoorbeeld rond participatie) en rapportering. Dit knaagt aan uitvoering (planning en rapportage) van de kernactiviteit.
- De opmaak van nieuwe statuten is tijdrovend, vraagt bespreking in AV’s en Raden van Bestuur.
- De principes van “sociale democratische ondernemingen” zijn breed gedefinieerd en getuigen van grote druk en inmenging van de subsidiërende instantie. Veel indicatoren betreffen de bredere werking. De principes zijn ok, maar we zien een trend van inmenging en controle die men niet van harte verwelkomt.
- Het huishoudelijk regelement, moeten velen nog opstellen, een typedocument is nodig. De aanpassingen vragen relatief veel tijd (3 tot 12 mndn).
- Iedereen kon de testtabel invullen, er waren geen onoverkomelijke bezwaren, velen ‘mits aanpassing’ (boekhoudkundige, statuten, reglementen, loonspanning…).
- De test had een beperkte scope ‘beantwoorden aan erkenningscriteria’. Economische dimensie, democratisch bestuur en sociaal doel werden vertaald in een werkbaar instrument.
- Wat is de meerwaarde? Men moet evalueren en kosten en baten afwegen van de inspanningen want er is veel administratieve rompslomp.
- Waarom twee types publieke structuren? Er blijven vragen.
De Ordonnatie Tewerkstellingssteun, de Ordonantie Sociaal Ondernemerschap en Artikel 60 zijn de drie pijlers waarop de inschakelingssector steunt. Een positieve vaststelling is dat de concertatie heden meer op drie gelijktijdige sporen zit. De verschillende uitvoeringsbesluiten worden op elkaar afgestemd! Er zijn checks voorzien van het Kabinet o.a. met de Europese Commissie, intercommunautair en regionaal. FeBIO betreurt de afzwakking van een aantal principes van sociaal ondernemerschap, zoals de loonspanning van maximum 1 op 4 tussen het laagste en het hoogste loon, versoepeling van de beperkingen van winstdeling etc. Er waren meer positieve geluiden, de denkpistes voor de tewerkstellingssteun werden ons meegedeeld en zo is voor DSP-SINE, +12 miljoen euro voorzien. Dit type van tewerkstellingssteun zou gereserveerd worden voor de inschakelingssector, zoals gevraagd door FeBIO en FeBISP. Wij wachten de formele voorstellen en bevestiging van de bedragen voor de contracten af. Dan volgt de uitwerking van het luik mandaat inschakeling. We verwachten een intentienota. Dit is voor FeBIO het belangrijkste luik. De eigenheid van werkervaring moet gerespecteerd worden. Werkervaring verschilt immers van beroepsopleiding. Hoe gaat Actiris een niet-bindend advies geven, welke zullen de beoordelingscriteria zijn, en hoe zullen zij een beroep doen op de expertise van VDAB en Bruxelles Formation? Een betere financieringswijze, verdeelsleutel van de middelen voor de mandatering inschakeling uitwerken in lijn met de Europese regelgeving rond staatssteun, is een moeilijke opgave.