Opgepast! De statutenwijzigingen in het kader van de erkenning als sociale onderneming en de vennootschapswet zijn gerelateerd.

Dit bericht vervangt een eerder bericht. In maart 2019 werd ons gevraagd door de administratie- BEW om een tekst met de paragraaf hieronder te publiceren, maar ondertussen vonden er wijzigingen plaats.

De bestaande vennootschappen moeten ten laatste tegen 1 januari 2024 hun statuten volledig hebben aangepast én gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Verenigingen hebben hiervoor tijd tot 1 januari 2029, en kunnen tot dan nog hun activiteiten blijven uitoefenen volgens de oude vzw-wet. Indien een vereniging of vennootschap na 1 mei 2019 een statutenwijziging doorvoert, bijvoorbeeld in het geval van een benoeming van een bestuurder of in het kader van de nieuwe erkenningsprocedure van de sociale ondernemingen, dan zal zij haar statuten meteen moeten aanpassen aan de nieuwe wetgeving.

Dit klopt niet! De situatie is in juni 2019 als volgt (en dit werd ons ondertussen ook bevestigd op 20 juni 2019 door FOD-justitie).

De op 1 mei 2019 reeds bestaande vennootschappen, verenigingen en stichtingen hebben onder het WVV nog de tijd tot 1 januari 2024 om hun statuten aan te passen;

De PIOW’s en IO’s die tegen oktober 2019 een dossier willen indienen om een  erkenning te bekomen onder de Brusselse wetgeving inzake sociale economie, dienen hun statuten op het moment van de aanvraag te conformeren aan de bepalingen van de Brusselse wetgeving inzake sociale economie.

Opgelet: er geldt dus een verschil tussen het regime van de inwerkingtreding van het WVV enerzijds en de vereisten voor het bekomen van een erkenning onder de Brusselse wetgeving inzake sociale economie anderzijds. Het is een vrije keuze voor de op 1 mei 2019 reeds bestaande organisaties om tegen 1 september 2019 de statuten ook reeds te conformeren aan het WVV (vervroegde opt-in). Voor de erkenning op zich dient enkel tegemoet gekomen te worden aan de betreffende bepalingen van de Brusselse wetgeving inzake sociale economie. Voor de volledigheid: de benoeming van een nieuwe bestuurder vereist geen statutenwijziging.

Vennootschapen, verenigingen en stichtingen opgericht sinds 1 mei 2019 dienen vanaf hun oprichting de bepalingen van dat wetboek na te leven;

De op 1 mei 2019 reeds bestaande Vennootschappen en verenigingen en stichtingen zullen vanaf 1 januari 2020 automatisch onderworpen worden aan de dwingende bepalingen van de nieuwe wet. Zij kunnen er ook voor kiezen om middels statutenwijziging nog voor 1 januari 2020 het WVV vervroegd toe te passen (vervroegde  OPT-IN). Deze op 1 mei 2019 reeds bestaande vennootschappen Verenigingen en Stichtingen moeten ten laatste tegen 1 januari 2024 hun statuten volledig hebben aangepast én neerleggen bij de griffie van de ondernemingsrechtbank van hun zetel.  . Verenigingen hebben daarnaast tijd tot 1 januari 2029 om de in hun statuten opgenomen bijkomstigheidsgrens van hun economische activiteiten te handhaven, en kunnen tot dan nog hun activiteiten blijven uitoefenen volgens de oude vzw-wet. Indien een vereniging of vennootschap vanaf 1 januari 2020 een statutenwijziging doorvoert, bijvoorbeeld in het kader van de nieuwe erkenningsprocedure van de sociale ondernemingen, dan zal zij haar statuten meteen moeten aanpassen aan de nieuwe wetgeving. (Dank aan Xanne Holvoet van Impact Advokaten)

(opgepast : op  28/8/2019 werd ons door de administratie van BEW formeel hetvolgende bevestigd. ‘De regelgeving stipuleert dat de erkenningsaanvragen het ganse jaar door m.a.w. op eender welk moment overgemaakt kunnen worden aan BEW. De maand september werd als indicatieve datum aangegeven om de structuren toe te laten effectief erkend te zijn op 1 januari 2020, mogelijke datum van een eerste oproep tot kandidaatstelling. De ARSO is nog niet samengesteld wat de termijn van de procedure verlengt. De oproep tot kandidaatstelling voor een mandaat en financiering zal dus wellicht niet plaatsvinden in januari, hoewel dit niet afhangt van de wil van BEW maar van de bevoegde Minister van Werkgelegenheid. De aanvragen die ons in oktober (geen nader bepaalde datum) worden overgemaakt, zullen zodanig behandeld worden dat de structuren zo snel mogelijk in het bezit zijn van hun erkenning’.

Dat is goed nieuws voor zij die niet helemaal klaar waren (gelijklopend uitstel deadline publicatie nieuwe statuten Staatsblad).

Vermits de PIOW’s en IO’s voor oktober 2019 de erkenningsaanvraag als Sociale Onderneming zullen indienen volgens de nieuwe procedure,  en gezien de nieuwe vennootschapswet werd goedgekeurd heeft dit implicaties waarop men zich tijdig moet voorbereiden. O.a. op het vlak van de vereiste erkenningen m.b.t. de uitoefening van activiteiten of de daaraan verbonden beroepen voor vzw’s …. FeBIO raadt zijn leden aan om te kiezen voor een vervroegde opt-in, en met de statuten (volledige herziening van de twee luiken) in orde te zijn tegen 1 september 2019 of ten laatste begin oktober (inclusief publicatie in het Belgisch Staatsblad).

De documenten voor de nieuwe procedure erkenning als Sociale Onderneming kan je hier vinden op de site van BEW.