Seïdou Bah werd couturier, maar zoekt meer werkzekerheid.

Seïdou Bah is 46 jaar oud, Belg en oorspronkelijk afkomstig van Guinee. Hij arriveerde in 2002 in Nederland en kwam naar België in 2006. Seïdou begon bij Beeldenstorm in 2009 (waar hij werkte tot 2014) als Artikel 60 en stroomde eerst intern door naar de functie ‘verantwoordelijke kostuum- en theaterafdeling’ (in artiestenstatuut). Hij gaf 2 à 3 dagen per week les in het naaiatelier en verzorgde de klantendienst sociale economie.  Dat betekende het op maat vervaardigen van kledingstukken en alles wat bij de voorbereidingen van de ateliers behoorde zoals voorraadbeheer en bestellingen. Daarvoor volgde hij al een opleiding in die richting bij Arts et Metiers. Na een periode bij Beeldenstorm werkte hij bij verschillende werkgevers.

Sedert 2013 geniet hij de Belgische nationaliteit. Hij voldeed daarvoor aan alle vereisten en volgde 700 uren vorming (dat is een pak meer dan het minimum dat wordt gevraagd) en had 400 dagen gewerkt. Afrikaanse of Europese mode, dat stelt geen probleem, hij is ondertussen van vele markten thuis.  Hij werkte achtereenvolgens als lesgever naaien bij Ceria, een tijd bij Meer Couture in Ukkel en vandaag bij Mija Couture in Etterbeek. Dat werk bestaat vooral uit retouches of aanpassingen uitvoeren, maar er is minder confectie of maatwerk.  ‘Men koopt gewoon te veel afgewerkte kledij uit Azië’, verzucht Seïdou. Daar kan niemand tegen concurreren.  Vroeger bestond er in Brussel in de vijfhoek en in Anderlecht wel nog wat confectie-activiteit maar die industrie verdween helaas al vanaf de jaren 60. Hij spreekt Nederlands (niveau 2.2.2), Frans en een woordje Engels. In Brussel zijn gezin met een vrouw en vier kinderen onderhouden is een hele uitdaging. Zijn laatste kind werd in 2013 in België geboren, de andere drie zijn twintigers. Zijn echtgenote werkt niet, maar volgde wel cursussen integratie bij BON en leerde Frans. Het blijkt aartsmoeilijk om stabiel werk als couturier te vinden dat een redelijk inkomen verzekert.  Seïdou zit niet bij de pakken neer en overweegt momenteel om te werken als heftruckbestuurder. Van een radicale ommekeer gesproken… Als heftruckbestuurder heeft hij al twee attesten op zak en hij beschikt over een rijbewijs. Nachtwerk of flexibele uren schrikken hem niet af. Hij beseft maar al goed dat hij geen keuze heeft. Gelukkig steekt hij graag de handen uit de mouwen. De logistiek is een groeiende sector in Brussel waar voor laaggeschoolde profielen zoals heftruckchauffeurs meer werkzekerheid is.