CyCLO

Locatie

6 Verschillende ateliers, waarvan 4 in de Brusselse treinstations: Atelier Bockstael, Fietspunt Beurs, Centraal, Luxemburg, Noord en Zuid. Elk atelier wordt bemand door een atelierleider en enkele medewerkers en assistenten in opleiding. Cyclo Buro bevindt zich in de Koolmijnenkaai 30-34, 1080 Brussel

Historiek

CyCLO bestaat sinds 2003

Activiteiten

CyCLO is een onderneming in de sociale economie die fietsen in Brussel promoot. Ze sleutelt dagelijks aan concrete antwoorden op drie Brusselse uitdagingen; mobiliteit, milieu en werk. CyCLO staat voor: toegankelijke fietstechniek en -diensten, hergebruik, fietscultuur, opleiding en innovatie. De organisatie wil zo veel mogelijk fietsen zo lang mogelijk op de baan te houden. Bij de montage van tweedehands fietsen, gebruikt men zo veel mogelijk tweedehands onderdelen. Bij fietsreparaties streeft men ernaar te herstellen i.p.v. te vervangen. In 2018 bijvoorbeeld o.a. verkoop van 19.694 fietsherstellingen en 288 tweedehandsfietsen.

Team

Dit bestaat jaarlijks uit in totaal zo’n 50 mensen, waarvan ongeveer 30 doelgroep medewerkers(een 20-tal uitvoerende werknemers), allemaal in laaggeschoolde jobs in een bloeiende sector. Voor CyCLO staat fietstechniek op gelijke voet met het concept van sociale economie. Van bij haar ontstaan zette de vzw in de Vlaamsesteenweg een programma op rond professionele ervaring en tewerkstelling; DyNAMO. Via DyNAMO biedt CyCLO Brusselaars in de marge van de arbeidsmarkt een werkervaring aan, die hen de kans geeft hun competenties verder te ontwikkelen. Elke assistent volgt een individueel parcours met uitgebreid vormingsaanbod: fietstechniek, communicatie, assertiviteit, klantenoriëntatie, coaching en persoonlijke ontwikkeling.

Na deze opleidingsperiode, zet de assistent(e) zijn/haar parcours verder in één van de praktijkateliers (stage). Tijdens deze interne stageperiode doet de stagiaire werkervaring op en verhoogt hij/zij de kennis en vaardigheden nodig voor zijn/haar professionele omschakeling. Twee maal per jaar start een opleidingsparcours voor 8 personen.

Businessmodel

Er is fietsverhuur-verkoop van tweedehandsfietsen, onderhoud- en herstelling, fietsparkings…CyCLO verwierf een mandaat inschakeling. De laatste jaren werken de fietsateliers minder vervuilend: bv. door het gebruik van bio-reinigers voor onderdelen en bio-kettingolie. Sinds 2018 reycleert men samen met Schwalbe alle binnenbanden, die voor 100% gerecycleerd worden voor nieuwe productie.