Sociaal Vervoer Brussel

sociaal-vervoer-brussel

Locatie: Sint Gillis Historiek: De organisatie bestaat sedert 1997.

Activiteiten: Als je ziek of gehandicapt bent is het essentieel voor je levenskwaliteit en onafhankelijkheid dat je je vlot kan blijven verplaatsen op een betaalbare manier wanneer dat nodig is. Sociaal Vervoer Brussel zorgt voor mobiliteitsondersteuning van mindermobiele mensen in het Brussels hoofdstedelijk gewest. De organisatie biedt deze ondersteuning aan op twee manieren. Enerzijds beschikken zij over een vloot aangepaste wagens waarmee ze de klanten kunnen vervoeren en daarnaast is er een vrijwilligerswerking waarop de klant kan beroep doen. De vrijwilligers bieden de klanten ondersteuning/begeleiding aan bij het gebruik van het openbaar vervoer. Jaarlijks voert men zo’n 20000 ritten uit.

Sociaal Vervoer Brussel biedt werkervaring aan voor chauffeurs en begeleiders en besteedt daarbij ruim aandacht aan de vereiste soft skills. Zij ontwikkelden zelf ook een aantal testen voor het selectieproces, (verschillende situatietesten, een rijtest en een interview, in twee delen). Daarbij komt ook de motivatie aan bod. Bij de aanwerving worden de kandidaat chauffeur-begeleider binnenshuis opgeleid voor twee weken. De mensen in opleiding volgen een persoonlijk ontwikkelingsplan dat onder andere taallessen bevat. Het gaat om lessen Nederlands, taalkennis is een grote troef om later werk te vinden. Tijdens hun werkervaringstraject kunnen de chauffeurs bij ASTA Wallonië terecht voor een op maat gemaakte opleiding voor vervoerders van mindervalide mensen. Men kan daar een cursus van 80 uur volgen die hun competenties in dit veld nog verder onderbouwd. Het certificaat is wel geen erkend certificaat.

Het Team bij SVB varieert in samenstelling over de tijd. Momenteel zijn er 9 geco’s en 2 Soceco’s (overstappremie 33) en 3 Artikel 60’er. Er werken vier mensen in de adminstratie. Er komt heel veel kijken bij het efficiënt organiseren van deze transporten.

Business model : Naast subsidies zijn er inkomsten van de klanten die mee betalen voor de verplaatsing. Na een rit betaalt men de afgelegde kilometers aan 0,65 € per kilometer en vanaf de 26ste km wordt dat 0,90 €. Per rit bedraagt het instaprecht 1,50 €. Alleen de kilometers die men meerijdt worden aangerekend. Een eventuele eerste begeleider rijdt gratis mee.

Financiering: Naast de financiering via het Mandaat Inschakeling financiering krijgt men ondersteuning door VGC en maakt men gebruik van de tewerkstellingsmaatregelen. Sociaal Vervoer Brussel is erkend als vervoerder en geniet ook compensatie door Mobiliteit (Vlaanderen). Dit is een mooi voorbeeld van diverse financiering uit verschillende beleidsdomeinen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *