Sociaal Vervoer Brussel

sociaal-vervoer-brussel

Locatie

Sint-Gillis

Historiek

De organisatie bestaat sedert 1997.

Activiteiten

Als je ziek of gehandicapt bent is het essentieel voor je levenskwaliteit en onafhankelijkheid dat je je vlot kan blijven verplaatsen op een betaalbare manier wanneer dat nodig is. Sociaal Vervoer Brussel zorgt voor mobiliteitsondersteuning van mindermobiele mensen in het Brussels hoofdstedelijk gewest. De organisatie biedt deze ondersteuning door middel van een een vloot aangepaste voertuigen waarmee ze de klanten kunnen vervoeren. Jaarlijks voert men zo’n 20.000 ritten uit.

Sociaal Vervoer Brussel biedt werkervaring aan voor chauffeurs-begeleiders en besteedt daarbij ruim aandacht aan de vereiste soft skills. Zij ontwikkelden zelf ook een aantal testen voor het selectieproces, (verschillende situatietesten, een rijtest en een interview, in twee delen). Daarbij komt ook de motivatie aan bod. Bij de aanwerving worden de kandidaat chauffeur-begeleider binnenshuis opgeleid voor twee weken. De mensen in opleiding volgen een persoonlijk ontwikkelingsplan dat onder andere taallessen bevat. Het gaat om lessen Nederlands, taalkennis is een grote troef om later werk te vinden. Tijdens hun werkervaringstraject kunnen de chauffeurs bij ASTA Wallonië (in samenwerking met de ILFOP in Namen) terecht voor een op maat gemaakte opleiding voor vervoerders van mindervalide mensen. Men kan daar een cursus van 80 uur volgen die hun competenties in dit veld nog verder onderbouwd. Het certificaat is een erkend certificaat van de sociale promotie onderwijs.

Team

Varieert in samenstelling over de tijd. Momenteel zijn er 9 geco’s en 2 Soceco’s (overstappremie 33) en 5 Artikel 60’er. Er werken twee mensen in de administratie. Er komt heel veel kijken bij het efficiënt organiseren van deze transporten.

Business model

Naast subsidies zijn er inkomsten van de klanten die mee betalen voor de verplaatsing. Na een rit betaalt men de afgelegde kilometers aan 0,70 € per kilometer en vanaf de 26ste km wordt dat 0,95 €. Per rit bedraagt het instaprecht 1,60 €. Alleen de kilometers die men meerijdt worden aangerekend. Een eventuele eerste begeleider rijdt gratis mee.

Financiering

Naast de financiering via het Mandaat Inschakeling krijgt men ondersteuning door VGC en maakt men gebruik van de tewerkstellingsmaatregelen. Sociaal Vervoer Brussel is erkend als vervoerder en geniet ook compensatie door Mobiliteit (Vlaanderen). Diverse financiering uit verschillende beleidsdomeinen.