Werkervaring maakt competent

Alle FeBIO-leden bieden werkervaring aan.  Professionele inschakeling is in de inschakelingsondernemingen de hoofdactiviteit van de organisatie. Meer kwetsbare mensen aan het werk helpen en de duurzame inzetbaarheid verhogen is het doel.

Men combineert opleiding op de werkvloer met externe opleiding (UB3 (technisch), Huis van het Nederlands…). Werkervaring opdoen als doelgroep medewerker binnen de inschakelingseconomie geeft mensen meteen een netwerk. Het inkomen werkt stabiliserend op de sociale situatie. Men verwerft technische, sociale, generieke competenties (die overdraagbaar zjin naar verschillende werkcontexten zoals teamwerk, communicatie) en taalkennis. Er is veel aandacht voor werkattitudes tijdens het opleidingstraject en ruimte voor persoonlijke groei. Een traject kan wel vier jaar duren binnen een unieke menselijke context waarin een misstap niet direct wordt afgestraft.

Op welke manier verwerven mensen competenties binnen werkervaring? Men vertrekt van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Er is een kwalitatieve omkadering en begeleiding op de werkvloer. Indien mogelijk, worden de verworven competenties gevalideerd. Na een traject kan men doorstromen naar een baan in de reguliere economie of verdere opleiding maar dit is niet voor iedereen haalbaar.

Tegelijkertijd creëert men bijkomende sociale diensten of producten. De realiteit van de Brusselse nederlandstalige projecten is divers en de economische activiteiten situeren zich in uiteenlopende sectoren.

Enkele nuttige referenties

DOne DRAAIBOEK door- en uitstroom uit het Sociaal Economisch Circuit naar de reguliere arbeidsmarkt (ESF-project).

Validatie van competenties via ervaringsbewijzen in Vlaanderen.

Validatie van competenties langs franstalige kant via ’titres de compétences’