Doorstroom. Jamal Khatib stroomde intern door bij CyCLO naar de ‘vliegende ploeg’ van de Fietspunten.

Jamal Khatib, 45 jaar, werd geboren in Marokko en kwam in 2001 naar België.  In Marokko behaalde hij een licentie geologie en hydrologie, de studie naar het gedrag en de eigenschappen van water in de atmosfeer, op en onder het aardoppervlak.

Eerst had hij het plan opgevat om verder toegepaste wetenschappen te studeren in België maar dat bleek financieel en praktisch niet haalbaar. In het Noordstation zag hij een advertentie voor een vacature bij CyCLO en nam contact op.   Vanaf september 2015 kreeg hij daar een Artikel 60 contract en ondertussen beschikt hij over een vast contract van onbepaalde duur.

‘CyCLO heeft mij kansen gegeven, dat vergeet ik niet’.

Zijn familie in Marokko heeft een garage, hij is letterlijk opgegroeid tussen het gereedschap. Hij staat achter het CyCLO-project, steunt de ecologische kant, houdt van fietsen vindt een betere mobiliteit belangrijk. Met de fiets ben je gewoon sneller op je bestemming. Dat eerste contract kwam er niet vanzelf. Hij moest het OCMW van Schaarbeek zelf eerst aanmanen tot actie en overtuigen. Schaarbeek had immers geen conventie met CyVLO getekend voor dit type tewerkstelling. Hij zei hen: ‘Luister, ik weet wat ik wil, nu moeten jullie mij daar zo’n Artikel 60 contract kunnen geven’. Hij had daar te maken met een assistente, die gelukkig van goede wil was en een beetje later werd de eerste conventie voor tewerkstelling via Artikel 60 tussen het OCMW van Schaarbeek en CyCLO getekend.

CyCLO baat vier fietspunten uit aan de grote NMBS-stations, is verantwoordelijk voor het depot van gevonden fietsen, onderhoudt Bluebikes, beheert fietsboxen en is expert in fietsparkings. Er zijn fietspunten  in de stations Luxemburg,  Zuid, Noord, Bockstael. Er is er één in de  Vlaanderenstraat en het vormingsatelier situeert zich op de Steenkoolkaai. Het Centraal Station is het grootste fietspunt in Brussel. Er staat die dag een lange rij wachtenden in de snikhete zon aan te schuiven. Men verhuurt en repareert er fietsen en er heerst een goede werksfeer. ‘Platte banden komen het meest voor, op 10 minuten wordt een band normaal vervangen, tenminste als het geen speciaal type band is.’ vertelt Jamal.  ‘De klanten zijn meestal werkende mensen dus moet een reparatie snel gaan. Om 7 uur s’ochtends opent er iemand het fietspunt en later op de dag, vanaf 11 uur is er een team van 5 à 6 personen aan de slag’.

Met het socio-professionele inschakelingsprogramma Dynamo, biedt CyCLO Brusselaars in de marge van de arbeidsmarkt werkervaring aan om hun vaardigheden aan te sterken met het oog op een professionele stap vooruit. Het gaat over fietstechniek maar ook over generieke competenties (stiptheid, aanpassingsvermogen, time management, organisatie, communicatie, ICT en taalkennis). Jamal volgde eerst zes maanden vorming bij CyCLO, theorie en praktijk. ‘Dat is een serieuze aangelegenheid’, zegt hij. ‘Eerst zijn er interviews, motivatietesten, later technische testen met examens en stages. Er zijn er die drie maanden nodig hebben om de basistechniek te leren, als je er aanleg voor hebt, maar anderen doen er veel langer over’.

Manu, een begeleider geeft ook les in het hoger onderwijs over fietsmechanica. Dat gaat over fietsonderdelen, fabricanten en men maakt vergelijkingen tussen merken. Stilaan werkt men ook met elektrische fietsen maar repareert voorlopig enkel het mechanische gedeelte. zoals de ketting. Men raakt niet aan de elektrische onderdelen. Ook de baas van het atelier volgde opleidingen bij ‘Le Guidon Vert’. Er zijn al twee elektrische fietsen in het fietspunt, één is voor verhuur en één voor eigen gebruik. Er wordt materiaal mee vervoerd tijdens verplaatsingen van de onderhoudsploeg. Jamal ziet manuele arbeid niet als minderwaardig, na zijn universitaire studies. Hij wil misschien zelf vormingsverantwoordelijke worden en zich verder bekwamen in fietstechniek. Hij houdt er van om zijn kennis over te brengen op anderen.

CyCLO werkt in de ateliers van Bockstael in het kader van wijkcontracten, om de lokale bewoners te helpen hun fiets zelf te herstellen. Men ondersteunt zo de gemeenschap en biedt een laagdrempelige toegang aan tot fietsmobiliteit aan een lage prijs. Er zijn parkings, de fietsboxen… CyCLO beheert ondertussen heel wat zaken. Het is ramadam maar dat vormt voor Jamal geen obstakel. Hij voelt zich zelf sterker gemotiveerd om te werken. Gisteren reed hij met de wagen naar Oostende om er een vorming te kunnen volgen over het repareren van fietskaders. Hij stopte daarvoor om 3u30 bij CyCLO, volgde in Oostende les van 7u tot 22u30 en was pas om middernacht thuis. Van motivatie gesproken….