Ahmed Shehaybar stroomt door van Atelier Groot Eiland naar Van Overstraeten en volgt een IBO-opleiding als schrijnwerker

 

Ahmed is 32 jaar en kwam naar België als Syrische vluchteling uit de streek van Aleppo. Ondertussen is hij hier al twee jaar en werkte 8 maanden, tot juli 2017 bij Atelier Groot Eiland, in de schrijnwerkerij van Atelier Klimop. Daarna liep hij één maand stage bij schrijnwerkerij Van Overstraeten in Vlezenbeek, leerde er met de nieuwe CNC-machines werken en de computer programmeren. Rita Daeninck, jobcoach schrijnwerkerij en bouw bij AGE hielp hem om de stage te bemachtigen. Vervolgens kreeg hij daar in Augustus een IBO-contract. Wilfried Van Overstraeten, directeur: ‘Ik hield eraan Ahmed een kans te geven. Hij komt uit een zeer moeilijke situatie, heeft ambitie en doet zijn best. Mocht ik in dit geval zitten, zou ik ook graag geholpen worden. Natuurlijk moet hij zich nog wat aanpassen aan onze normen en moeten we hem daar soms op wijzen’.

Een IBO is een opleidingsmaatregel die het aanwerven van een minder ervaren werkloze aantrekkelijk maakt. De Individuele BeroepsOpleiding houdt in dat de werknemer gedurende 1 tot en met 6 maanden een opleiding volgt op de werkvloer. De Individuele Beroepsopleidingen zijn aantrekkelijk voor zowel de persoon als de werkgever. De werknemer ontvangt een inkomen dat een normaal loon benadert, de werkgever hoeft tijdens de opleiding geen loon en geen RSZ te betalen. De werkgever betaalt alleen: een productiviteitspremie: het bedrag dat werkgevers betalen boven op de uitkering, waardoor de IBO-cursist vanaf het begin al een volwaardig beginnersloon krijgt, de verplaatsingskosten, een verzekering tegen arbeidsongevallen. Na de opleiding moet de werknemer een arbeidsovereenkomst krijgen.

Ahmed bezeerde zijn rug bij Van Overstraeten door een te zware kast op te tillen en was twee weken ziek.  Zijn baas Wilfried reageerde goed op zijn afwezigheid en belde vrijwel dagelijks om te horen hoe het met hem ging. Nu is Ahmed terug aan de slag. Na zijn IBO van drie maanden hoopt hij een vast contract te bemachtigen bij Van Overstraeten. Ahmed moet geduld oefenen. In het bedrijf werken zo’n 45 mensen, het is een grote werkplaats van zo’n 5000 m2 waar kasten, trappen, deuren en keukens op maat gemaakt worden. In Syrië werkte Ahmed als zelfstandig schrijnwerker in zijn eigen bedrijfje. Hij beschikt over een buitenlands diploma -BAC- en een rijbewijs. Bij Atelier Groot Eiland lag het ritme laag tijdens de opleiding. Bij Van Overstraeten is er heel veel werk. De meeste werknemers wonen in de buurt van het bedrijf. Ahmed pendelt vanuit Schaarbeek, staat om 6u op en start om 7u30, is zo’n anderhalf uur onderweg met tram, metro en bus. S’avonds na zijn dagtaak volgt hij vier dagen per week Nederlandse les bij het Huis van het Nederlands in het Centrum van Brussel. Na het werk gaat hij dan direct naar school.

Als vluchteling doorliep hij in ons land eerst een wachttijd van zes maanden. Pas dan kon hij een woonst in Schaarbeek krijgen en steun van het OCMW. Hij moest Nederlandse les volgen en niveau 1.2 behalen, volgde een integratiecursus bij het Agentschap voor Inburgering en Integratie. Ahmed kwam moederziel alleen in ons land toe. Dat was een moeilijke tijd. Naar Syrië wil Ahmed in geen geval terug, er woedt al 7 jaar oorlog…Vanaf 2006 werkte hij regelmatig in Libanon en pendelde als het kon heen en weer tussen Libanon en Syrië. Libanon staat er volgens studies van de International Labour Organisation om bekend heel slechte arbeidsvoorwaarden te bieden aan Syrische vluchtelingen. Men vermeldt een gebrek aan opleiding en skills en dit alles staat een waardig leven voor de vluchtelingen in de weg. Eén keer per maand heeft hij nog contact met zijn familie in Syrië via WhatsApp als het kan want contact is verboden en er moet internetverbinding zijn. Ondertussen heeft hij een Vlaamse vriendin, Nancy. Ahmed onderhoudt weinig contact met Syriërs in België, maar wel met de ‘vrienden, de ex-collega’s’ van Atelier Groot Eiland. Het is een pad dat niet over rozen gaat, maar Ahmed blijft gemotiveerd en waardeert de steun die hij krijgt van zijn nieuwe collega’s. Ondertussen vernamen we dat Ahmed een vast contract bemachtigde bij Van Overstraeten!