Lusine Vardanyan en Narine Kochoyan stroomden door naar rust- en verzorgingstehuis Huize Sint-Monika.

Beide dames werkten ruim een jaar als Artikel 60’er van het Vlaamse OCMW-Dilbeek in de keuken van De Harmonie in Brussel. Ze zijn afkomstig uit Armenië. Narine is 35 jaar oud en Lusrine 45 jaar. Zij kwamen in 2004 en 2005 naar België en vroegen asiel aan. De sociaal-economische en politieke toestand in Trans-Kaukasus vormde de achtergrond voor veel asielaanvragen, uit deze straatarme contreien.

De Harmonie onderhoudt al vele jaren goede relaties met het OCMW in Dilbeek. Daar volgden Lusine en Narine in een Artikel 60 contract cursussen restaurant en keuken, bij COOVI, zoals warme en koude keuken, voorgerecht en dessert. Als er inspectie kwam in de Harmonie en alles bleek in orde, de keuken was kraaknet, waren de vrouwen blij en fier. Ze droegen verantwoordelijkheid en werkten daar samen met jongere stagiairs uit de scholen, in een klein team. De Nederlandse taalkennis die ze verwierven vergemakkelijkte de communicatie.

Directeur Jan Vandekerckhove van de bicommunautaire instelling Huize Sint-Monika, is tevens voorzitter bij De Harmonie en is goed bekend met organisaties als Atelier Groot Eiland en Cosmos. Sociale gevoeligheden in zijn instelling en de bereidheid van Lusine en Narine om bijscholing te volgen deden hem ertoe besluiten de dames aan te werven met een vast contract als keukenmedewerker in het rust-en verzorgingstehuis. Er zijn uitstekende busverbindingen tussen het Centrum van Brussel en het nabijgelegen Vlaamse Dilbeek. Dat is nodig want men begint er s’ochtends vroeg te werken om 7 uur. Er wordt ook één weekend op twee gewerkt. Veel medewerkers van het rust- en verzorgingstehuis Huize Sint-Monika in de Blaesstraat hartje Brussel woonden in Brussel, hebben zich financieel verbeterd en verhuisden naar de rand van Brussel, Grimbergen, Aalst of Denderleeuw.

Het Nederlandstalige netwerk van de sociale inschakelingsorganisaties en de band tussen De Harmonie en Huize Sint-Monika speelden bij deze doorstroom een beslissende rol. Narine en Lusine hebben een gezin in Dilbeek en dragen hun steentje bij om de uitdagingen van de vergrijzing in de hoofdstad het hoofd te bieden.