Doorstroom. Zeggai Benzerfa ging van Buurtsport naar SERIS en werkt als veiligheidsagent

Zeggai is van Algerijnse origine en 30 jaar oud. Hij behaalde enkel een diploma lager onderwijs. Zijn ouders waren in een scheiding verwikkeld en hij hielp zijn moeder in een moeilijke periode. Daardoor maakte hij zijn studie, het zesde leerjaar secundair onderwijs, niet af. Hij werkte bij Buurtsport als sportanimator en daarvoor als arbeider in een pharmaceutisch labo met een contract van onbepaalde duur maar hij bleek allergisch voor bepaalde chemische producten en moest hier mee stoppen. Ondertussen werd hij veiligheidsagent bij SERIS.

Zeggai kwam bij Buurtsport terecht via Actiris toen hij zonder werk zat. Hij trainde zelf vaak bij Fire Gym, een Brussels fittness center dat werkervaring organiseert. Sport vormt een laagdrempelige toegang tot de moeilijk bereikbare Brusselse jongeren. Tijdens de infosessie voor de job waren er zo’n 40 kandidaten. In de volgende ronde bleven er nog een tiental gegadigden over. Dan werd het een echte ‘survival of the fittest’. Hij moest onder meer een proefrit afleggen 80 km op de fiets, op één dag en als ploegmaat binnen een team. Hij slaagde en kon in een DSP-contract in 2015 aan de slag bij Buurtsport.

Als monitor kreeg hij Nederlandse les en didactische praktijk. Zeggai werkte met kinderen en jongeren (van 1 tot 25 jaar), de nadruk lag vooral op teamwerk. Hij leerde er alle soorten sporten, voetbal, handbal, gymnastiek en gevechtsporten. Wat hem het meest frappeerde was de ongelofelijke diversiteit van het publiek van Buurtsport, op de Lemmensplaats, in de Marollen…Het was een verrijkende ervaring. Men vroeg hem : ‘Wat is jouw droom? Stippel eens een professioneel traject uit voor jezelf’. Zijn droom was ‘veiligheidsagent worden’.

Een opleiding bewakingsagent wordt ingericht door G4S in Asse en duurt een ganse maand, van maandag tot vrijdag. Een eerste module is theoretisch en het examen achteraf bestaat uit 30 examenvragen over de wet van 1990. SELOR neemt hiervoor testen af. De tweede module is intern en gaat over brandveiligheid, het voorkomen van brand, zelfverdediging en communicatie. Het doel is observatie en preventie. Hij doorliep de opleiding met succes.

Aanvankelijk was het grote struikelblok de prijs. De opleiding was duur: 1560 euro. Dit stelde Buurtsport voor een groot dilemma en zorgde voor interne discussie. Toch nam de organisatie de kosten op zich. Het resultaat was positief. Zeggai deed heel wat kennis op bij Buurtsport die breed inzetbaar blijkt: het fysiek contact met klanten, het leiderschap dat je ontwikkelt als sportmonitor. Tijdens de talrijke gigantische sportevenementen in de hoofdstad zijn er stewards die alles in goede banen leiden. Dit type werk trekt aan en sluit aan bij de leefwereld. Zeggai zocht stabiliteit en een vast inkomen. Hij is ondertussen getrouwd. Voor hem bleek dit de juiste keuze. Bij G4S heeft hij niet gesolliciteerd, wel bij SERIS. Daar werd hij na twee weken al opgeroepen voor een test. Die viel positief uit. Ook van Securitas kreeg hij een gunstige reactie.

SERIS heeft een contract met de MIVB voor de veiligheid in de Brusselse metrostations. SERIS heeft tevens een contract met de NATO. Na zes maanden en een bijkomende interne vorming komt hij daarvoor misschien in aanmerking. Dat zou hij wel een boeiende ervaring vinden. Zeggai werkt nu voor SERIS in de metrostations zoals Brussel Beurs en Anneessens, Maalbeek of Montgomery. Hij verwacht dat zijn proefcontract omgezet wordt in een contract van onbepaalde duur. In Brussel Beurs bestaat er een onmiskenbaar probleem met drugs en hygiëne. De stad wil haar imago verbeteren, de reputatie van de stad lijdt onder de situatie. Het station gaat nu dicht tussen 1 uur en 5 uur s’ochtends. Dat betekent dat alle mensen het station moeten verlaten, ook de daklozen. Het is dan zijn taak om hierbij te helpen. Hij ziet met pijn in het hart hoe de mensen daar in moeilijke omstandigheden overleven. Er is uiteraard veel meer nodig om hen te helpen of om dit probleem duurzaam op te lossen dan bewaking alleen…. Men werkt in teams van twee agenten per station. In de grote stations zoals Brussel Noord en Zuid gaat men met vier agenten op pad. Teamwerk is belangrijk. Hij spreekt Arabisch, Frans en Nederlands. Die talenkennis komt uitstekend van pas en vergemakkelijkt de dagelijkse omgang met de superdiverse lokale Brusselse bevolking.  Er is veel vraag naar veiligheidspersoneel in deze tijden. Dat is de realiteit. Hij heeft gelukkig nog geen geduchte incidenten meegemaakt. SERIS is actief in Bewaking, Telemonitoring, Beveiliging, Consulting, Training en Logistiek. Zij beveiligden ook de voetbalstadions tijdens EURO 2016. ‘Respect, (respecteer iedereen, respecteer diversiteit, respecteer de reglementering…), Delen, Discipline en Dynamisme : Deze zijn onze fundamentele waarden die doorheen de hele organisatie hoog in het vaandel worden gedragen en bepalend zijn in alle acties die wij ondernemen’. Dat valt te lezen op de website van het bedrijf.